Degeaba, adică pe gratis. Insă după experimentul ratat al instalației urbane cu 3000 de cărți luminate, noi vom folosi cu parcimonie cuvântul “gratuit”, care, după părerea noastră, este cel care a dat tonul fiasco-ului de aseară.

Așa cum vă povesteam ieri dimineață (și mai că aveam mustrări de conștiință că poate am fost prea aspri), cu ocazia Zilei Cărții, Editura Litera și Ziarul Ring au organizat o mică instalație urbană din 3000 de cărți deschise și luminate. Am spus mică, deoarece prima dată când a fost făcut acest lucru (și ne supăram ieri că nu s-a menționat sursa ideii și numele artiștilor originali) s-au folosit 10.000 de cărți.

De pe la 8 seara începeau să apară postările pe rețelele de socializare “sunt la coadă la cărți”. Inocenți și naivi, am zâmbit, dar nu ne-am mișcat mai repejor, ci am ajuns la 9 seara, numai bine pentru un întuneric uniform în care să se vadă frumos aleile dintre cărți, și să facem poze cu oameni frumoși care răsfoiesc cu chipurile și mințile luminate cărțile expuse în instalația urbană.

Mic fotoreportaj cu ce am găsit:

noaptea cartilor deschise-1
Lipscaniul noaptea, combinație fatală între Sf. Gheorghe și “veniți de luați cărți gratis”

noaptea cartilor deschise-2

noaptea cartilor deschise-3
Trotuarul era plin de vouchere care promiteau o carte cadou când cumpărai una de la librăria Litera. Nefiind vorba de ceva gratis, ci de cumpărat, voucherele au rămas pe jos.

noaptea cartilor deschise-4

noaptea cartilor deschise-5

Ajungând aici ne-am scărpinat în cap și ne-am întrebat ce s-a întâmplat cu instalația urbană. Unde sunt culoarele de cărți luminate care trebuia să reprezinte o chemare spre cultură, spre cuvântul scris, spre literă și literatură? Am bătut pe umăr pe cineva care purta un tricou cu însemnele Litera și Ring și de la el am aflat ce se întâmplase arătându-ne câteva poze pe telefon (vezi mai jos).

Amabil de felul său, ne-a lăsat să vedem și o filmare cu grotescul spectacol. După plimbarea oficială a primarului de sector printre cărți, s-a tăiat panglica și atunci a intervenit haosul. Exponatul luminos s-a transformat într-o grămadă de cărți DEGEABA, spre care publicul, care făcea zâmbre pe margine, s-a năpustit că o gloată de găini lacome. După ce s-a dat drumul răpitoarelor, a durat un minut-două până când n-a mai fost pe jos nici o carte.

Iubitorii de cultură au plecat cu una, doua, cinci bucăți de MOCANGEALĂ la subraț, amintindu-mi trist de felul în care sărăcimea română, strivită de 45 de ani de comunism, a năvălit după revoluție în vilele lui Ceaușescu, furând sau stricând tot, ca un stol de lăcuste.

 

Ce am învățat de aici:

Dacă marketăm un eveniment drept “Vino să iei o carte gratis”, poți pune luminițe și în cartea cărților, tot o să ți-o smulgă careva de sub nas.

Dacă marketăm un eveniment drept ocazie la GRATUITATE, poți încerca să transmiți cel mai elevat și spiritual mesaj, gloata va veni pentru GRATIS.

Dacă suntem în România și evenimentul se organizează aci, în Carpathian Garden, știm lucrurile de mai sus, în afară de cazul în care trăim într-o peșteră. În România omul a fost obișnuit (poate tot ca reflex al lipsurilor din comunism?) cu delicioasa plăcere a lucrului gratis, indiferent despre ce este vorba, și cu atât mai mult cu cât, dacă e gratis, poate lua DOUĂ.

Cum? Cum, întreb, să îți imaginezi că miile de oameni de pe Lipscani, chemați să ia o carte gratis, vor percepe intenția ta artistică altfel decât o grămadă de cărți din care se pot înfrupta, dacă tu, organizator, așa ai marketat-o?

Dacă, în schimb, evenimentul se anunța drept expoziție luminoasă, omul venea, se plimba, făcea poze, pleca acasă fericit, mulțumit, zâmbind și cu o amintire plăcută, nu frustrat și dezgustat de spectacolul meschin al hrăpărețului după mocangeli. Și, ca să fim altruiști, surpriză! De la ora 12 seara, în loc să dezasamblăm noi instalația, cărțile se pot lua și acasă! Dar abia atunci să le dai voie să le ia. După ce ești sigur că mesajul tău s-a transmis.

Dar nu, a trebuit să chemăm o populație de atârnători la un exponat artistic fluturând cuvântul GRATIS. Așa v-ați așternut, așa coșmar ați avut.

Deși, cine știe, poate ăsta a fost scopul, caz în care idealiștii cu capul în nori sunt fraierii de noi.

 

Cum noi, veniți la 9 seara fix, am găsit doar locul gol (de cărți, nu de oameni) și câțiva organizatori amuzați de ce se întâmplase, împrumutăm câteva imagini de la cei care au stat toata ziua să le înșire pe jos cu lanternuțe în ele, ca să le vadă dispărând în sub cinci minute.

Foto de pe albumul de Facebook al Editurii Litera. Așteptăm și video-ul, e bun de dat pe Animal Planet…

noaptea cartilor ed litera 1 (Custom)

noaptea cartilor ed litera 2 (Custom)

noaptea cartilor ed litera 3 (Custom)

noaptea cartilor ed litera 4 (Custom)

Și câteva imagini de la Ziarul Ring, făcute nu chiar cu telefonul, dar care tot nu surprind vreo urmă de magie.

noaptea cartilor ziar ring1 (Custom)

noaptea cartilor ziar ring2 (Custom)

noaptea cartilor ziar ring3 (Custom)

 

Păreri? Ați fost și voi degeaba (adică gratis) la evenimentul numit ironic Noaptea Cărților Deschise?

 

Cristina Petrescu

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


63 comentarii
 1. AvatarAdri

  Ideea mi s-a parut foarte buna si de aceea am dorit sa vad cum este. La ora 18:00 cand am ajuns la locul cu pricina era deja stransa o multime de oameni; practic nici nu mai aveai loc pe unde sa treci. Din cate stiam la ora 18:00 trebuia sa inceapa evenimentul, insa organizatorii de abia incepeau sa aranjeze cartile. Asadar, m-am dus la o terasa si am asteptat sa se intunece. Dupa vreo doua ore am zis sa incerc din nou. La ora 20:00 erau de cinci sau sase ori mai multi oameni, iar organizatorii inca aranjau cartile, asadar am zis PAS.

  Oricum, mi-am facut o parere si despre generatia mea (20-25 ani), care ar trebui sa fie totusi mai luminata la minte si sa refuze statul la coada sau imbulzeala pentru ceva gratis! Vrei o carte ieftina? Du-te intr-un anticariat sau imprumuta de la biblioteca daca nu ai bani si chiar vrei sa citesti! Ideea evenimentului trebuia sa fie alta, insa romanul va fi mereu ahtiat dupa lucruri date pe gratis!

  Reply
 2. Avatarfuego

  Prost organizat,tipic romanesc. Cartile nu se pun pe jos…indiferent de situatie, e munca omului,nu o calci in picioare.Am fost si am plecat dupa 3 minute, m-am dus la humanitas tot era in zona. Normal ca au plecat cu 6 carti 8, doar e moca si cultura in ziua de azi e scumpa, decat sa dau 45 ron pe o carte mai bine mananc 2 saptamani..facut piata nu fast food :). Urmatoru eveniment de genu pe FB o sa fie la fel…de acum nu ma mai duc la nimic organizat pe fb

  Reply
 3. Avatardan8912

  Pentru cei care nu stiu decat sa discrediteze Romania, sa stie ca peste tot e la fel, doar ca altii nu isi plang de mila asa cum fac ei. Da.. pentru ca asta e mentalitatea noastra ca mereu sa spunem ca la noi a iesit naspa ca in alta parte totul iese ca la carte, desi nu e asa. Cu o mare bucurie in suflet zic tuturor care ati fost prezenti acolo si ati fost dezamagiti sa plecati in afara, sa va duceti la un alt eveniment in alta tara si sa uitati de noi, cei din Romania, care vin sa ia carti si se imbulzesc pentru cultura..

  Reply
 4. AvatarBystander

  1. Carpathian Garden-ul invocat in aceasta relatare (aproape la fel de dezgustatoare pe cat e de dezgustata) mai are o caracteristica -> instinctul primar de a carcoti.

  2. Daca acea gramada de oameni care au facut cartile sa dispara in 5minute s-au dus acasa, le-au asezat pe noptiera si seara citesc cateva pagini eu as declara acest eveniment un succes. Si cum nu exista mari sanse sa infirme/confirme cineva aceasta ipoteza, voi alege sa consider evenimentul un succes mic. La anul va fi mai mare si peste 2 ani va fi aproape adolescent si peste 10 va fi de-a dreptul matur. Daca invatam sa controlam instinctul primar, desigur.

  Reply
 5. AvatarDaniela

  Seara pe la 20:30, am vazut si eu pe FB ca va avea loc acest eveniment.
  Inainte de a ataca multimea care a fost acolo, ar trebui mentionat, ca in acel anunt, asta s-a lasat de inteles… ca fiecare isi poate alege o carte gratis, nu s-a anuntat nimic despre voucher sau alte conditii. Asa ca intai de toate vina apartine organizatorilor, prin nefacerea publica a datelor corecte pentru acest eveniment. Foarte credibil ca daca se pomenea de existenta voucher-ului, nu ar fi fost o multime, insa daca pe-asta au mizat, asta au primit.
  In plan secund, cartile sa fie expuse pe jos… deplorabil ! Indiferent de subiectul cartii, chiar sa fie pusa la gramada pe jos, este o jignire a operei cuiva. Nu stiu cum se procedeaza in alte tari, dar asta este parerea mea.
  Insa, m-as mira ca din cei care au plecat cu un brat de carti acasa, macar o carte din ele sa fie citita, mentalitatea romanului : daca este GRATIS, este bun, o folosi candva si nu cere de mancare ! Trist, dar adevarat !

  Reply
 6. Avatarboris

  “instalatia” arata prost rau. foarte rau. conceptul a fost prost. foarte prost. rezultatul…pe masura. nu inteleg lehamitea don articol.

  Reply
 7. Pingback: Gratuitate înseamnă îmbulzeală: experimentul cărţilor luminate | Blog de logica economica

 8. AvatarAndreea

  Poate o sa se gandeasca candva editurile sa realizeze astfel de “experimente” si-n orasele mai mici. De ex in Alba-Iulia, Deva, Lugoj, Sebes nu vedem niciodata asa ceva. Mereu se fac pomeni, cum le spun unii sau se organizeaza evenimente diverse doar pentru Bucuresti sau, in cel mai bun caz, pentru marile orase. In rest, Dumnezeu cu mila, desi majoritatea editurilor isi etaleaza cartile in toata tara, insa cand e vorba de facilitati, de promotii si altele asemenea, doar Bucurestiul beneficiaza. Si poate ca sistemul a fost prost. Doar se stie cum isi rup hainele credinciosii la pomeni, altii la diverse gratuitati. De ce n-ar profita si cei din provincie, ca, de fapt, toata tara e taman RESTU`, nu un singur oras.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *