Când vine vorba despre cărţi de bucate, cred că alături de reţetele pentru feluri de mâncare delicioase, contează destul de mult prezentarea, de la copertele care te tentează să deschizi o astfel de carte, la originea sau povestea care stă în spatele fiecărei reţete şi până la imaginile care încântă privirea şi creează pofta de a încânta şi papilele gustative.

O astfel de carte de bucate cu adevărat frumoasă, care captează imediat atenţia este cea numită Fairytale Food: Enchanting Recipes to Bring a Little Magic to your Cooking şi este rezultatul colaborării dintre Lucy Cash, cea care a scris-o şi Yelena Bryksenkova, cea care a ilustrat-o. Cartea a fost editată de cei de la Preface Publishing şi a fost publicată pe 1 martie 2012. Ideea de a împleti basmele cu reţete culinare e chiar interesantă, căci aduce un pic de magie în bucătărie şi face experienţa preparării mâncărurilor mai atractivă. La vederea acestei cărţi, până şi eu, un antitalent recunoscut în arta culinară mă simt tentată să-mi pun şorţul şi să intru în bucătărie pentru mai mult decât a-mi prepara un ceai.  😀

Autoarea Lucy Cash este o englezoaică care dă dovadă de mult entuziasm când vine vorba de gătit şi care adoră mâncarea, ”especially eating it”, după cum singură declară cu umor. Aşa că ideea de a scrie o carte de bucate a venit firesc. Cele peste 60 de reţete de supe, feluri principale şi desert prezentate nu sunt deloc extravagante, ci chiar destul de simplu de realizat. Dar aşa cum spuneam, ceea ce transformă această carte într-una deosebită e raportarea reţetelor la câte un basm pe care îl cunoaştem cu toţii încă din copilărie şi pe care, de ce nu, îl apreciem şi acum, la maturitate. Prezentare cărţii ne dezvăluie mai multe:

If you fancy tucking into a steaming hot bowl of Princess & the Pea Soup, curling up by the fire with a cup of tea and a slab of Hansel & Gretel’s House Gingerbread or tickling your taste-buds with a dollop of Tinkerbell’s Trifle, then Fairytale Food is for you …

… Once upon a time, a young(-ish) maiden decided she was fed up with cooking the same old beans on toast and pasta bakes every night; she longed for some magic in her cooking. So she left her cosy cottage (flat in West London), pen and paper in hand and set off to find inspiration in the land of fairytales. For months and months she toiled visiting our best-loved characters; some were wonderfully sweet and generous, others were a bit grumpy and a little scary, but they all gave her ideas, tips and the confidence to create her very own delicious recipes.

În cele 160 de pagini ale acestei cărţi plină cu poveşti amuzante şi reţete gustoase apar ilustraţiile în culori realizate de Yelena Bryksenkova, o tânără artistă născută în Rusia, dar crescută în S.U.A. mai precis Ohio. A studiat la Maryland Institute College of Art din Baltimore, a urmat cursuri ale Academiei de Arte Decorative din Praga şi în 2010 a obţinut diploma în specializarea ilustraţie.

Ilustraţiile pentru cartea Fairytale Food sunt deosebit de frumoase şi inedite, căci întruchipează prinţese, prinţi, zâne şi alte personaje de poveste preparând mâncăruri sau savurându-le. O vom întâlni pe Cenuşăreasa împărţind o plăcintă cu un căţel din gospodărie, lupul cel rău se alătură celor trei purceluşi la un grătar, căci e obositor să sufli toată ziua ca să dărâmi case, Albă ca Zăpada aranjează masa pentru cei şapte pitici, Prinţul încearcă să o trezească pe Frumoasa din pădurea adormită ademenind-o cu un desert delicios, lupul renunţă la planurile sângeroase şi ia parte împreună cu Scufiţa roşie la un picnic, iar flăcările scoase de dragon pe nări sunt numai bune să prăjească nişte fripturi.

Chiar dacă reţetele prezentate nu pot fi realizate numai de către copii, îi puteţi chema să vi se alăture în bucătărie şi să vă ajute, în timp ce le spuneţi povestea şi le arătaţi frumoasele ilustraţii. Cartea aceasta e excelentă pentru a atrage micuţii mofturoşi şi a-i determina să mănânce şi feluri la care altădată strâmbau din nas: până la urmă, dacă şi eroii lor din poveşti o fac, trebuie să fie ceva şi cu mâncărurile astea!

Şi pentru că tot vorbim despre o carte de bucate, cei mai pofticioşi dintre voi vor găsi reţeta pentru prăjiturile lui Alice in Wonderland, aici.

surse: cizgilimasallar.blogspot.casurlalunefairytales.blogspot.ro

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *