„Dacă lumea e o carte, cei care nu călătoresc îi citesc doar prima pagină” spunea cu înţelepciune Sfântul Augustin. Cu siguranţă că împătimiţii de lectură sunt oameni cu mintea deschisă, plină de curiozităţi şi dorinţe, una dintre ele fiind aceea de a călători. Ne dorim să străbatem lumea în lung şi în lat, pentru a-i descoperi frumuseţea şi tainele, pentru a vedea peisaje care să ne provoace, pentru a cunoaşte oameni şi culturi care să ne îmbogăţească spiritul.

Până să pornim în marea aventură, avem posibilitatea de a întrezări minunăţiile ce ne aşteaptă, cu ajutorul cărţilor de călătorie. Putem răsfoi albume cu fotografii de pe tot globul, ghiduri de călătorie, romane a căror acţiune se petrece în diverse colţuri ale lumii.

Pentru cei atraşi de lumea vibrantă şi plină de culoare a bazarurilor, a decoraţiunilor extravagante, a combinaţiilor stilistice arhitecturale, “A Year in Marakesh” a lui Peter Mayne e alegerea perfectă. Să ne lăsăm cuprinşi de agitaţia străzilor, sa bănuim poveşti de dragoste, iar  în nopţi învăluite în fum, să ne îmbătăm simţurile cu miros de mirodenii…citind cartea poate chiar pe drumul spre Maroc.

sursa

sursa

Aţi auzit poveşti fascinante despre exotica Thailanda şi vă gândiţi la ea ca o posibilă destinaţie a vacanţei? Atunci deschideţi paginile cărţii “The Beach” a lui Alex Garland. Povestea tinerilor aventurieri plecaţi în căutarea unui colţ de rai a devenit cunoscută multora dintre noi şi datorită ecranizării din anul 2000.

sursa

sursa

Pasionaţii călătoriilor cu trenul vor aprecia în mod sigur “The Great Railway Bazzar”, o carte a scriitorului – călător Paul Theroux, care prezintă o incredibilă călătorie de patru luni, prin Europa, Asia şi Orientul Mijlociu, incluzând unele dintre cele mai mari drumuri de cale ferată, precum Trans-siberianul sau India Grand Trunk.

sursa

sursa

Dacă tot am amintit de Orientul Mijlociu, ce ziceţi de o călătorie prin Beirut, Ierusalim, Bagdad, Teheran şi până la graniţa Afganistanului cu teritoriile ruseşti?”The Road to Oxiana” a lui Robert Byron este cartea care ne prezintă o astfel de aventură, scrisă sub forma unui jurnal.

sursa

sursa

Şi bătrânul dar frumosul nostru continent ne ademeneşte cu locuri pline de culoare, căldură şi farmec. Gaia Servadio, prin intermediul cărţii ei, ne deschide apetitul pentru o călătorie de vis în Toscana şi Umbria, locuri de o frumuseţe copleşitoare.

sursa

sursa

Veneţia, oraşul pe care toată lumea crede că-l cunoaşte, poate fi redescoperit graţie cărţii “Venice” a lui Jan Morris, care îi face o descriere unică: “ Venice is a cheek-by-jowl, back-of-the-hand, under-the-counter, higgledy-piggledy, anecdotal city, and she is rich in piquant wrinkled things, like an assortment of bric-a-brac in the house of a wayward connoisseur, or parasites on an oyster-shell”.

sursa

sursa

Lista carţilor de călătorie e mult mai lungă şi din ea nu ar trebui să lipsească “On the Road” a lui Jack Kerouac, “In Patagonia” de Bruce Chatwin, “Travels with Charlie: In Search of America” a lui John Steinbeck şi – de ce nu? – “Around the World in 80 Days” de Jules Verne.

Drum bun şi lectură plăcută!

sursa main image

 

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu
  1. Paula

    Eu sunt atrasa mai degraba de istorie/psihologie, un set de carti care sa pun accent pe mintea oamenilor tot asa din perspectiva calatoriei in jurul lumii, nu imi pot recomanda te rog?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *