Recunosc cinstit că, de fiecare dată când intru într-o librărie, trec şi pe la standul cu literatură pentru copii. Îmi place să răsfoiesc cărţile de poveşti, în căutarea ilustraţiilor pentru care am o adevărată pasiune şi să citesc câteva pasaje care îmi amintesc de copilăria senină şi de serile în care vocea blândă a mamei mă conducea în lumea magică a basmelor. Apoi o sun pe mama, dar asta e deja altă poveste. 😀

Înţelegeţi astfel bucuria mea, când am descoperit cartea The Fairy Tales of the Brothers Grimm, publicată de cei de la  Taschen pentru a sărbători 200 de ani de la prima apariţie a celebrelor basme aparţinând nu mai puţin celebrilor fraţi Grimm. Aceşti doi culegători de folclor, lingvişti şi filologi au ajuns să fie cunoscuţi în toate colţurile lumii graţie poveştilor precum Albă ca Zăpada, Cenuşăreasa, Hansel şi Gretel sau Scufiţa Roşie. Aventurile personajelor iubite de copiii de pretutindeni au cunoscut de-a lungul timpului multiple ecranizări, de la filme de animaţie, până la seriale pline de suspans. Şi ca dovadă a importanţei acestor basme pentru patrimoniul cultural universal, ele au fost introduse în 2005 în registrul UNESCO Memory of the World.


sursa


Cartea cuprinde o colecţie de 27 de basme dintre cele mai cunoscute, precum cele menţionate anterior, la care se adaugă şi Croitoraşul cel viteaz, Rapunzel, Rumpelstilskin şi multe altele. Prefaţa ediţiei ne reaminteşte de importanţa moştenirii lăsate de fraţii Grimm, iar fiecare poveste beneficiază de o scurtă introducere care îi prezintă originea, simbolurile şi morala.

sursa

sursa

sursa

sursa

Pe lângă magia naraţiunii, cartea ne dezvăluie încântătoare ilustraţii realizate între anii 1820 şi 1950 de maeştri precum Kay Nielsen, Walter Crane, Gustav Süs, precum şi ilustraţii ale unor artişti talentaţi ai zilelor noastre. În anexa cărţii se găsesc biografiile acestor ilustratori minunaţi care acoperă o gamă largă de naţionalităţi, epoci şi stiluri.

sursa

sursa

Ediţia aceasta opulentă este o adevărată operă de artă, împletirea dintre imaginile vechi cu cele contemporane fiind o încântare pentru privirea noastră. În paginile ei găsim ilustraţii de inspiraţie art nouveau alături de cele cu aspect medieval sau cele care amintesc de arta populară scandinavă. Coperta mov regal încrustată cu litere aurii şi semnele de carte sub formă de panglici colorate întregesc imaginea deosebită a volumului.

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

“Taschen recently celebrated its 30th anniversary. We have many readers who have come of age with us and are now having their own families. These readers are interested in beautifully produced children’s books that take seriously a child’s exposure to stories and images with depth and historical meaning. We wanted The Fairy Tales of the Brothers Grimm to embody our mission to create meaningful books that are timeless yet original, modern but classic.” Asta au declarat cei de la prestigioasa editură şi sper că sunteţi de acord cu mine că au reuşit să-şi atingă scopul.

sursa main image

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *