În urmă cu trei săptămâni, dădeam startul celei de-a patra ediții a Premiilor Bookaholic.ro, concursul-sondaj prin intermediul căruia voiam să aflăm care este Cartea anului 2016 pentru cititorii noștri. În urma feed-back-ului primit de la voi – cititori, scriitori, editori, prieteni bookaholici -de la începutul lui 2014, am făcut, la această ediție, două schimbări: lista supusă votului public a fost fixă, din propunerile redactorilor și colaboratorilor Bookaholic, care au ales 150 de cărți notabile din 2016 – spre deosebire de anii trecuți, când intrau pe listă toate cărțile apărute în anul precedent -, iar numărul categoriilor a crescut – am adăugat celor trei categorii existente, „Roman”, „Proză scurtă” și „Poezie” încă două, „Non-ficțiune” și „Literatură pentru copii”. Am explicat pe îndelete de ce și cum aici

Astfel, echipa Bookaholic nu a mai făcut un top separat al redacției – cum se întâmpla în anii trecuți (pentru cărțile din 2013, 2014, respectiv 2015) -, ci a venit cu propunerile inițiale, lăsând publicul să-și aleagă favoriții. Cititorii au avut la dispoziție 5 voturi, câte unul pentru fiecare categorie ori repartizate în funcție de lecturi și preferințe. Toți au intrat în tragerea la sorți pentru cele trei vouchere de 300, 250, respectiv 200 lei, oferite de prietenii de la Cărturești.

În cele aproape trei săptămâni, 2776 de cititori au acordat 8961 de voturi. Unele rezultate puteau fi anticipate, altele nu. Indiferent de rezultate, însă, ceea ce considerăm că este important este faptul că, în ultimele săptămâni, s-a vorbit mai mult despre literatura română contemporană, s-au share-uit pe conturile personale de Facebook ori pe alte rețele de socializare preferințele în materie de cărți românești apărute anul trecut, pe scurt, pare că se formează o comunitate mai numeroasă de cititori de literatură română. Ceea ce, din nou, nu poate decât să ne bucure.

În plus, vă reamintesc că votul pentru Cea mai bună carte a anului 2016 în noua formulă a fost un moment zero care a precedat startul oficial al campaniei Citesc literatură românăun mod de a lua pulsul cititorilor legat de aparițiile de anul trecut dar, mai ales, unul dintre felurile în care promovăm literatura română pe Bookaholic.  Vă mulțumim că ați votat, că citiți cărți românești și că urmăriți campaniile de desfășurate de Bookaholic.

Acum, haideți să vedem și rezultatele sondajului Cartea anului 2016.

Câștigătoarea simpatiei publicului este, ca acum doi ani, scriitoarea Petronela Rotar, cu volumul de proză scurtă „Sfârșitul nopții” (colecția „Radical din 5”, Editura Herg Benet, 2016), care a fost votat de 358 de ori. Din descrierea cărții de pe site-ul editurii: „Nu vreau să adorm, o să stau treaz ca să o pot iubi conștient. Cine iubește nu doarme. Nu trebuie să adorm. Trebuie să fac cumva să opresc timpul ăsta, să-l încetinesc puțin, cîteva minute în plus, cîteva secunde. Știu, știu că e copilăresc să îmi doresc asta, și totuși, de ce nu pot opri senzația că e ultima oară cînd o simt așa, abandonată în brațele mele, liniștită, moale, caldă, a mea? Ce e cu sentimentul ăsta straniu de pierdere, de ce simt că nefericirea, concretă și sfîșietoare, e la doar o noapte distanță?”. Prin urmare, Cartea anului 2016 este, în opinia cititorilor, „Sfârșitul nopții”. Un banner de promovare al acestui volum va apărea pe Bookaholic.ro începând din această seară, timp de două luni.

Pe locul al doilea în preferințele votanților s-a situat volumul pentru copii scris de Matei Vișniec, „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele” (ediție bilingvă română-franceză, cu ilustrații de Andra Bădulescu, Editura Arthur, 2016), cu 252 de voturi. Din descrierea cărții de pe site-ul editurii: „Ninge peste OMUL DE ZĂPADĂ. Un morcov în loc de nas, doi cărbuni pentru ochi, o castană mare în loc de gură, trei nuci pe post de nasturi, o căciuliță uzată pe cap, un fular în jurul gâtului… Tot în dotarea OMULUI DE ZĂPĂDĂ: o pipă din lemn de bambus și o mătură. Personajul pare fericit. Ninge ușor”.

Iar locul al treilea a fost ocupat, grație unui vot în plus, de volumul de proză scurtă al lui Radu Paraschivescu, „Aștept să crăpi (de astăzi, în prime-time)” (în afara colecțiilor, Editura Humanitas, 2016), adunând 241 de voturi. Din descrierea de pe site-ul editurii: „Un grup de ţărani află noutăţi despre asomarea păsăretului de curte conform directivelor europene şi se iniţiază în tainele jargonului şi birocraţiei. Un invitat la emisiuni în direct e vânat de moderatori nu pentru ce spune, ci fiindcă i se întâmplă să ameţească în studio, ceea ce duce la mari beneficii de rating. Un post TV inaugurează o emisiune despre ultimele zile (sau clipe) ale unor V.I.P.-uri, iar concurenţa răspunde cu o emisiune în care transmite înmormântări. Un preşedinte de federaţie organizează un meci amical cu o naţională africană care se prezintă fără chef şi fără tricouri, dar cu o poftă năprasnică de bomboane. Un tânăr muncitor din Bacău invadează Anglia de unul singur, spre consternarea reporterilor şi parlamentarilor englezi care aşteaptă începutul unui exod la aeroport. Asta veţi găsi în Aştept să crăpi (de astăzi, în prime-time). Cinci proze alerte şi vesele despre noi şi dereglările noastre”.

Iată o captură din interfața de vot, top 10 general al cărților din sondaj (click pentru a mări imaginea):

Pe categorii, Cele mai bune cărți românești din 2016 (cele care sunt pe primul loc la fiecare categorie) sunt: la Proză scurtă, „Sfârșitul nopții” (Herg Benet), de Petronela Rotar, la Roman, „Inocenții” (Humanitas), de Ioana Pârvulescu, la Poezie, „Orologiul fără ore” (Humanitas), de Ana Blandiana, la Non-ficțiune, „Trei săptămâni în Anzi” (Humanitas), de Marius Chivu, iar la Literatură pentru copii, „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele” (Arthur), de Matei Vișniec.

Iată și topurile 10 pe fiecare categorie în parte – capturi din interfața de vot (click pe imagini pentru a le mări):

Suntem la dispoziția editurilor sau autorilor, în cazul în care doresc să afle numărul de voturi pentru o carte sau alta din lista inițială propusă de redacția Bookaholic. Le mulțumim prietenilor noștri de la librăria Cărturești pentru susținere și încă o dată vouă, cititorilor de literatură română contemporană, pentru că ați votat!

7 comentarii
  1. Pingback: cea mai bună carte | acestblogdenervi |

  2. Amalia Zamfir

    Mi-a plăcut enorm ”Îngeri Rătăciță”, de Neguț Marius. Dacă ar fi fost în listă aș fi votat-o. Au lipsit multe romane bune…

    Reply
  3. victor

    penibil, sunt cateva carti bune care nu au facut parte din selectie. eu zic chiar mult mai bune decat cartea castigatoare, dar poate sunt subiectiv.

    Reply
  4. Pingback: Petronela Rotar: cea mai bună carte - acestblogdenervi

  5. Pingback: Petronela Rotar: cea mai bună carte - Petronela Rotar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *