Mi se pare incredibil și emoționant câte texte despre depresie au apărut zilele acestea, după sinuciderea lui Robin Williams. Atâția oameni au ales să vorbească deschis, să-și împărtășească cele mai intime trăiri, într-o încercare de a explica, de a-i ajuta pe alții și de a se ajuta pe ei înșiși. Și, la câte reacții ciudate, chiar cinice, am văzut zilele acestea, de exemplu că Robin Williams a fost egoist că s-a sinucis, că de ce a făcut gestul ăsta când sunt oameni cu probleme mai mari, că el avea “totul” să fie fericit și părea atât de vesel sau că ești nebun dacă te sinucizi, cred că momentul să înțelegem profund ce se întâmplă, cum funcționează depresia și unde poate duce.

Mai mult ca niciodată, moartea lui Robin Williams a adus în spațiul public discuția despre depresie. Era un actor foarte iubit, foarte, foarte multă lume a rezonat emoțional cu drama lui și a ales să vorbească deschis, fie în articole, fie în comentarii pe forumuri sau site-uri. Am selectat câteva dintre mărturiile citite, sunt texte grele, puternice și foarte sincere, care vorbesc despre depresie din multe perspective și raportat la diverse categorii de oameni. Din fiecare dintre ele ar putea porni o carte. Fiecare dintre ele e o poveste (sau mai multe) a unei suferințe profunde, care nu ține cont de succes, de bani, de condiție socială și de multe alte lucruri cu care, eronat, putem asocia depresia.

Bineînțeles, recomand în continuare ca punct de plecare Demonul Amiezii de Andrew Solomon, e o lectură copleșitoare, un eseu personal combinat cu o foarte mare muncă de documentare. Citiți și un interviu cu Andrew Solomon, dosarul Dilema Veche despre depresie, mărturiile femeilor de aici și vedeți talk-urile TED despre bolile mintale.

 

My mother committed suicide – Brooke Diaz (Elite Daily)

Autoarea povestește despre mama ei, cea mai veselă persoană din lume, aparent, despre cum, încă de când era mică, căderile mamei ei și tentivele de sinucidere deveniseră o parte din viață și cum, atunci când avea 16 ani, aceasta chiar și-a pus capăt vieții.

Citește textul integral aici

 

Robin Williams and the myth of “battling” depression – Tom Hawking (Flavorwire)

Tom Hawking vorbește despre imposibilitatea luptei cu depresia, despre cum nu o învingi ci ajungi poate la un echilibru fragil, despre narațiunile din jurul depresiei, despre cum nu se poate trata în totalitate, totul pornind de la abordarea mediatică “Robin Williams a pierdut lupta cu depresia”.

Citește textul integral aici

 

Robin Williams and why funny people kill themselves – David Wong (Cracked)

Editorul Cracked încearcă să explice într-un articol de ce oamenii veseli, amuzanți, comedianții în special, suferă de depresie și se sinucid. E un text care pune lumină pe psihologia celor care ne fac să râdem, despre nesiguranțele, complexele și angoasele din spatele glumelor și despre eurile artiștilor.

Citește textul integral aici

 

Meditation isn’t enough – a Buddhist perspective on suicide – Lodro Rinzier (Huffington Post)

Se spune că meditația e soluția pentru depresie. Lodro Rinzier, care a predat și a scris multe cărți despre meditație, vorbește despre tendințele sale suicidale, despre faptul că meditația nu e panaceul universal pentru depresie și despre perspectiva buddhistă asupra sinuciderii.

Citește textul integral aici

 

This is the face of my mental illness – Chris Gethard (blog)

Când am văzut prima oară poza lui Chris Gethard, și el comediant, m-am cutremurat. A postat pe blog chipul lui atunci când e deprimat, în cele mai cumplite și paralizante momente. E pentru prima dată când își arată fața aceasta și scurta lui mărturie e emoționantă.

Citește textul integral aici

 

Depression, a view from the inside – Annabel Giles

Un text scris din mijlocul unei depresii, prilejuit de moartea lui Robin Williams, sincer, direct, o mărturie a momentelor prin care trece autoarea și a gândurilor sale intime.

Citește textul integral aici

 

You, me and depression – Shealagh Whittle (Huffington Post)

Povestea unei tentative de sinucidere, detaliu cu detaliu, și a gândurilor unei persoane aflate în suferință, rușinea, imposibilitatea de a înțelege, de a cere ș primi ajutor.

Citește textul integral aici

 

It’s time to share my dirty little secret – Tammy Palazzo (The Good Men Project)

O depresie moștenită – Tammy scrie atât despre tentativele de sinucidere ale mamei ei, despre alcoolismul tatălui ei, dar și despre demonii proprii, revelații, temeri, despre momentele dintre crizele majore și despre relațiile cu ceilalți.

Citește textul integral aici

 

Going public with depression – Kat Kinsman (CNN)

Cum este depresia la 14 ani? Ce simți? Mulți adulți ar fi tentați s-o numească un moft. Autoarea vorbește atât despre depresia ei de când era copil, dar și despre un bun prieten care s-a sinucis.

Citește textul integral aici

 

Founders on depression – Catherine Shu (TechCrunch)

O perspectivă din interiorul lumii startup-urilor din tehnologie, unde vedem că și fondatorii lor, oamenii creativi, dinamici și abili care se dedică unui proiect, suferă de depresie. Articolul a apărut înainte ca Robin Wllliams să se sinucidă, dar a fost reluat acum.

Citește textul integral aici

 ——————

Dacă găsiți și alte articole care merită citite, lăsați-ne un comentariu să le avem pe toate aici.

Update:

Andrew Solomon scrie în The New Yorker despre sinuciderea lui Robin Williams

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *