Sper că vă amintiţi cu plăcere de călătoria în Montolieu pe care am facut-o nu cu mult timp în urmă şi nu aveţi nimic împotrivă să ne reîntoarcem în Franţa. De data aceasta, vă propun să mergem prin Bretania şi să poposim într-un alt minunat sat al cărţilor, pe numele său Bécherel.

Localitatea se află în apropiere de Rennes şi a fost iniţial un bastion militar. Responsabilă pentru transformarea sa în sat al cărţilor este asociaţia culturală Savenn Douar, care a organizat aici diferite evenimente legate de cărţi.Marele succes al festivalului cărţii din anul 1989  a făcut ca Bécherel să devină primul sat librărie al Franţei.

În fostele case ale nobililor şi negustorilor, pe străduţe cu nume ce amintesc de îndeletnicirile din perioada medievală (Rue de la Filanderie, Cour des Chevaliers, Rue de la Chanvrerie etc.) se găsesc acum peste 15 librării şi anticariate. În acest adevărat cartier al cărţilor din centrul vechi al satului, vom întâlni numeroşi librari, artişti, meşteşugari, legători de carte şi ilustratori.

sursa

sursa

sursa

sursa

Pentru iubitorii de carte şi colecţionari, locul pare un adevărat paradis, căci oferta e extrem de bogată: de la ediţii rare, vechi manuscrise bretone, cărţi ilustrate până la cărţi de buzunar ale autorilor de literatură contemporani.Domeniile variază şi ele, de la cărţi istorice, de călătorie, până la cele despre viaţa marină şi cărţi pentru copii.Se pot vizita galerii de artă, studiouri de fotografie, au loc workshop-uri de caligrafie sau ilustraţie.

sursa

sursa

sursa

Nu puteau lipsi din Bécherel evenimentele literare şi alte manifestări artistice, menite să bucure sufletele celor veniţi pe urmele cărţilor îndrăgite până în fermecătorul sătuc francez. În prima duminică a fiecărei luni are loc un târg de carte, de Paşti se desfăşoară un festival al cărţilor, undeva pe la mijlocul verii există pentru insomniacii cititori nopţile cărţilor, există şi un festival al cititului sub frunzele ruginii ale toamnei precum şi alte carnavaluri, concerte, reprezentaţii de teatru în aer liber, festivaluri gastronomice.

 

sursa

Pentru a ne menţine în formă şi a vedea peisajul breton, putem face drumeţii pe jos, cu bicicleta sau călare (în zonă se află şi câteva şcoli de echitaţie).Nu trebuie să ratăm nici vizita la Hostellerie de l’Écu de Laval, un vechi han ce datează din secolul al XVI-lea şi pentru că suntem în Franţa e musai să vedem şi un castel.Cel din apropiere se numeşte Château de Caradeuc şi nu-i lipsesc minunate grădini.

sursa

Evident că trebuie să facem o oprire la cochetele cafenele sau ceainării-librărie, perfect integrate în lumea cărţilor din Bécherel.La vache qui lit şi Gwrizienn sunt două din locurile plăcut decorate, cu atmosferă excelentă, unde pe lângă cărţi şi bunătăţile specifice avem parte şi de diverse recitaluri sau seri tematice.

sursa

sursa

sursa

Bécherel e o destinaţie de vacanţă plină de farmec şi sper că imaginile v-au convins de acest lucru, aşa că, nu-mi mai rămâne decât să vă doresc o călătorie de vis prin Bretania!

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *