Cu dor de ducă, că doar e vară şi vacanţă, m-am tot gândit pe unde să mai mergem astăzi în călătoriile noastre literare şi m-am decis să vă invit în Dublin, chiar dacă am mai fost pe aici şi toamna trecută. Având în vedere că e unul dintre oraşele literaturii incluse în patrimoniul UNESCO, sigur vom găsi mereu ceva interesant de văzut, iar azi e rândul unei farmacii. Nu vă impacientaţi, nu mergem să ne tratăm vreo durere de cap, ci să intrăm în atmosfera unui roman celebru: Ulysses al lui James Joyce.

E vorba despre Sweny, farmacia din Lincoln Place, în care se petrece un episod din Lotus Eaters, capitolul cinci al cărţii. Leopold Bloom intră ca să  cumpera o loţiune de corp pentru soţia sa Molly, iar în timp ce aşteaptă prepararea ei, se gândeşte la viaţa pe care trebuie să fi avut-o bătrânul farmacist Sweny: ”Living all the day among herbs, ointments, disinfectants. All his alabaster lilypots. Mortar and pestle”. Cât timp se află în drogherie, Bloom se decide să-şi cumpere şi un săpun pentru a-l folosi la baia turcească şi îl alege pe cel cu aromă de lămâie.

“Mr Bloom raised a cake to his nostrils. Sweet lemony wax. – I’ll take this one, he said. (…) He strolled out of the shop, the newspaper baton under his armpit, the coolwrappered soap in his left hand.”

Istoria acestui loc e lungă, având în vedere că datează încă din 1853 şi mulţi i-au trecut pragul de-a lungul timpului. Se pare că James Joyce s-a consultat cu Frederick William Sweny, farmacistul de la acea vreme, asupra detaliilor referitoare la componentele reţetei despre care va aminti în romanul său.

swenyshopsepia

Farmacia şi-a închis uşile în 2009, căci criza economică nu a iertat nici această afacere, dar, din fericire, interesul pentru un loc cu aşa parfum literar a făcut  să se redeschidă peste un timp, ca un mic magazin plin cu lucruri interesante ce amintesc de scriitorul irlandez şi romanul său cel mai cunoscut.

Partea frumoasă este că s-a încercat să i se păstreze imaginea pe care o avea şi acum 100 de ani. În spaţiul destul de mic, dar cu tavane înalte, se află dulapuri din mahon pe ale căror rafturi stau frumos aşezate sticluţe, borcănaşe şi alte recipiente pline cândva cu tot felul de pomezi şi tincturi, iar pe tejghea se găsesc cutii în care sunt rânduite bucăţi de săpun de lămâie, de departe cel mai vândut produs. Aspectul locului ne permite să ne jucăm cu imaginaţia şi ne creează senzaţia că e 16 iunie 1904 şi Leopold Bloom tocmai a părăsit farmacia.

Wendy Conroy in period costume with a copy of Ulysses in Sweny's Pharmacy in Dublin

backstagejohnmooney

swenybottleandbooks

packagesjohnmooney

swenybottlesmed

Aşa cum spuneam, Sweny funcţionează acum ca un magazin şi se vând aici diverse cărţi la mâna a doua, dar şi ediţii noi, în special romanele, nuvelele, teatrul şi poezia lui James Joyce, cel considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului trecut. Dar farmecul locului e dat şi de alte obiecte, precum cărţi poştale şi fotografii vechi, argintărie de epocă, bijuterii şi o colecţie de pălăriii create de meşteşugari locali, borcane cu dulciuri. Şi atracţiile nu se opresc aici, aşa cum era de aşteptat,  grupurile de lectură se întâlnesc săptămânal la Sweny pentru a citi şi discuta pasaje din Ulysses sau alte cărţi ale lui Joyce, cu un ceai şi o prăjitură alături.

soapsjohnmooney

candyjohnmooney

swenycalendar

sweetjarsjohnmooney

Deşi se aude că financiar lucrurile nu stau chiar grozav, ne mai putem încă bucura de acest interesant loc păstrat în memoria lui Joyce şi a personajului său, graţie unor voluntari inimoşi şi pasionaţi de literatură, care se străduiesc să  ţină deschis Sweney’s. Ei încurajează donaţiile, fac apel la toţi cei care trec pragul sau vizitează site-ul să cumpere produsele aflate în magazin, organizează strângerea anuală de fonduri chiar pe 16 iunie, dată sărbătorită de iubitorii romanului Ulysses sub numele de Bloomsday.

061

swenys6

Dacă aveţi drum prin Dublin, nu ezitaţi să treceţi pragul acestui mic magazin, pentru o experienţă interesantă şi, bineînţeles, pentru o bucată de săpun de lămâie, care să vă fie talisman în călătoria voastră.

Sursă foto principală

Surse: sweny.iesweny.wordpress.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *