În perioada 25-28 octombrie 2017, literatura a cucerit din nou Timișoara. Cele patru zile (iar nu trei, cum au fost până în acest an) ale celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) au adus laolaltă scriitori din zece țări. Promițător și deja cu tradiție, FILTM a fost, și în acest an, pe măsura așteptărilor. O spun organizatorii, o spun și cei care au fost prezenți seară de seară la lecturi și dezbateri.

Dar să vedem mai precis cum a fost la FILTM, ediția a VI-a.

Prima seară a adus la un loc două nume importante ale literaturii române: Ion Vianu și Gabriela Adameșteanu. După lectura fragmentelor din Amor intellectualis. Romanul unei educații, respectiv Provizorat, a urmat dezbaterea pe tema „Istoria, între memorie și ficțiune”, moderată de Adriana Babeți. Naturalețea dialogului, modestia Gabrielei Adameșteanu și răspunsurile pe alocuri ludice ale lui Ion Vianu au fost motivele care i-au ținut pe cei prezenți în loc până la sfârșit. Și nu au fost puțini. Timp de două ore, Sala Barocă a Muzeului de Artă s-a dovedit neîncăpătoare, aspect ce nu a mai reprezentat defel o problemă începând cu a treia seară, atunci când FILTM s-a mutat în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara.

Seara a doua ne-a găsit tot la Muzeul de Artă. De această dată, însă, cu Serhii Jadan (Ucraina), Matthias Nawrat (Germania), Tatiana Țîbuleac (Republica Moldova) și Dan Lungu (România). Altfel spus, a fost o seară în care Vestul și Estul au stat la aceeași masă. Legătura Estului cu Vestul nu a fost redată doar prin naționalitatea scriitorilor invitați, ci ea a vizat, întâi de toate și mai mult decât orice, romanele lor. Toate cele patru fragmente, extrase din Jazz în Donbas, Die vielen Tode unseres Opas Jurek, Vara în care mama a avut ochii verzi și Fetița care se juca de-a Dumnezeu, vorbesc despre povești în care frontierele interstatale și granițele dintre istorie și familie devin fluide. Poate mai mult decât altele, romanul Jazz în Donbas al lui Serhii Jadan, dimpreună cu situația politică din Ucraina i-au provocat pe cititori să intervină în discuția moderată de Cristian Pătrășconiu. Deși unele dintre întrebările venite din partea publicului erau inconsistente, discuția a fost reechilibrată adesea fie prin răspunsurile scriitorilor, fie prin intervențiile ori întrebările moderatorului.

Pentru iubitorii de poezie, adevăratul spectacol a început vineri. În a treia seară a festivalului, poezia, gen literar cu un impact mai redus asupra publicului, a intrat într-un maraton prin Europa Centrală și de Sud-Est. Cinci poeți din străinătate și patru din România au citit poezie pe scena Teatrului Național din Timișoara. Aparent o ironie, spațiul încăpător acordat unei seri de… poezie s-a umplut încet-încet. Fără a fi arhiplină, Sala Mare a TNT a reușit totuși să găzduiască un număr mare de spectatori. Generații diferite de poeți au citit din textele lor. Să îi luăm pe rând: din România au citit Eugen Bunaru, Domnica Drumea, Slavomir Gvozdenovici și Costel Stancu. Acestora li s-au adăugat Robert Simonišek (Slovenia), Erdös Virág (Ungaria), Tanja Stupar-Trifunović (Bosnia și Herțegovina), Jovan Zivlak (Serbia) și Jacek Dehnel (Polonia). Mai greu de surprins în întunericul lăsat voit în sală, reacțiile publicului în timpul maratonului au fost însă trădate de atenția cu care lecturile erau ascultate, de privirile îndreptate înspre textele proiectate atunci când acestea nu erau în română, de faptul că, pe toată durata maratonului, nu am văzut pe nimeni să se ridice și să plece. Ba dimpotrivă, sfârșitul evenimentului i-a mai ținut pe cititori pentru câteva clipe în foaierul teatrului pentru a discuta. Despre literatură, presupun.

Tot despre poezie a fost vorba și în ultima seară. Patru poeți (Livia Ștefan, V. Leac, Cosmina Moroșan și Vlad Drăgoi) au intrat la propriu în ring pentru a se întrece într-un meci de box literar. Literary Death Match a fost moderat de Adrian Todd Zuniga și jurizat de Gianina Corondan, Marcel Tolcea și Mircea Mihăieș. Prima rundă a bătăliei i-a adus în ring mai întâi pe Livia Ștefan și V. Leac, iar apoi pe Cosmina Moroșan și Vlad Drăgoi. Performance-ul spectaculos al lui V. Leac l-a trimis în finală, acolo unde poetul nu a mai ajuns, dispărând din sală și lăsând încă o dată publicul mut de uimire. Așa că bătălia finală s-a dat între echipa finalistei Cosmina Moroșan și cea a Liviei Ștefan. Constând într-o probă de tipul guess the book, finala a fost câștigată de autoarea Lolitei32. Dinamic și surprinzător, meciul de box a reprezentat, cred, punctul culminant al FILTM, ediția a VI-a. Că nu sunt singura de această părere o arată numărul mare de spectatori. Peste 250 de persoane au fost prezente în ultima seară a festivalului.

Deși nu atât de numeroase ca la alte festivaluri literare din țară, evenimentele au fost totuși variate. Cititorii timișoreni au avut parte de lecturi, dezbateri, un maraton de poezie și, nu în ultimul rând, un meci de box (literar, desigur). Unde mai pui că ne-am simțit ca într-o familie care, de la unul la altul, crește tot mai mult și are tot mai multe povești de spus.

 

Credit fotografii: Laurențiu Midvichi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *