Ei, da, New York Public Library și-a îmbogățit arhivele dedicate artelor spectacolului – care adăpostesc, printre altele, materiale despre inovatori într-ale dansului precum Merce Cunningham, Jerome Robbins și Mikhail Baryshnikov – cu o colecție hip-hop. Prima de acest fel a instituției americane, colecția cupinde o arhivă Michael Holman, artist hip-hop, care de pe la sfârșitul anilor ’70 a făcut mai tot ce se putea face în domeniu: a cântat, a coregrafiat, a impresariat, a filmat, a scris.

hip-hop2

Michael Holman

Printre materialele de preț ale arhivei se găsesc performance-uri underground cu b-boys și break-dancers, în care apare și artistul Jean-Michel Basquiat – alături de care Holman a facut parte din grupul de muzică experimetală Gray și căruia i-a dedicat scenariul filmului Basquiat, regizat de Julian Schnabel -; casete audio și fotografii ce documentează cultura hip-hop din anii ’80 până în anii ‘90.

hip-hop

Jean-Michel Basquiat

Michael Holman, care pretinde că a fost primul jurnalist care a folosit în print termenul de hip-hop, în 1982, și care a creat primul show de televiziune hip-hop la nivel național, devine astfel primul nume înscris în istoria hip-hopului arhivată de New York Public Library. Suntem curioși cine urmează. 🙂 

Surse foto: biography.com, michaelhoman.com, vintag.es

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *