Allison Glasgow este o americancă din New York care nu doar vinde cărţi – librar fiind de profesie -şi le citeşte cu mare pasiune, dar le şi rupe apoi paginile în bucăţi mărunte. Nu, nu e vorba de nemulţumiri legate de conţinutul sau deznodământul vreunui roman, ci de faptul că le transformă în mici obiecte de artă, nişte sculpturi din cărţi.

Din declaraţiile ei, aflăm că toată povestea a început de la o pană de inspiraţie legată de cadoul potrivit pentru proprietara librăriei în care lucrează. Fiind vorba de aniversarea a zece ani de la deschiderea librăriei, şi-a dorit probabil să ofere un cadou original care să aibă legătură cu cărţile şi aşa a venit cu ideea de a transforma cartea preferată de poezii într-un obiect mic şi delicat, un copac.

De atunci şi până acum au apărut multe sculpturi, nu doar sub forma pomilor, ci şi a unor persoane care citesc, a personajelor de roman. Allison alege cărţi cu însemnătate pentru ea, pe care le-a citit şi răscitit. Recunoaşte că are o strângere de inimă când le rupe paginile în fâşii, căci e conştientă de cât de preţioase sunt. Folosind lipici şi sârmă, înfăşoară bucăţi din file până obţine forma dorită, dând naştere unor obiecte fragile şi frumoase. „Taking apart text, line by line, I like to think I am reading these books in a different way. Words take on different meanings when isolated or spun into a physical form. These art pieces are an attempt to read words as objects”. The Poet Trees e numele proiectului şi al magazinul ei de pe etsy.com, sursa imaginilor.

 

Irina Dumitru

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *