Dacă petrecerea de Halloween a avut ca temă poemul The Raven al lui Edgar Allan Poe, vă propun să mai zăbovim puţin în lumea sumbră şi apăsătoare a scrierilor sale. De data aceasta, este vorba despre una dintre cele mai cunoscute povestiri ale lui Poe, The Tell-Tale Heart, prezentată prin intermediul unui minunat film de animaţie. Adaptarea cinematografică a povestirii a fost realizată de Ted Parmelee în 1953, după un scenariu de Bill Scott şi Fred Grable şi beneficiază de naraţiunea cunoscutului actor britanic James Mason.

Animaţia este o adevarată operă de artă, cu imagini suprarealiste, cu atmosferă tenebroasă. În încercarea de a ne convinge de sănătatea sa psihică, naratorul fără nume ne povesteşte crima pe care a comis-o din cauză că victima, un bătrân, avea un ochi malefic. Deşi ascunde cadavrul, sentimentul de vină se transformă într-o halucinaţie auditivă care îl face pe ucigaş să audă inima bătrânului bătând de sub podea. Criminalul nu ne este arătat în niciun cadru, dar prezenţa sa este sugerată prin jocul de lumini şi umbre care creează imaginea dezastrului iminent.

Filmul a fost prima animaţie clasificată cu X de cei de la British Board of Film Censors, indicând că este destinat doar adulţilor şi a primit nominalizare la Premiile Oscar.

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *