Noaptea Albă a Cărţii a fost sărbătorită în Toronto cu un traseu cultural nou. Aşa cum s-a întâmplat şi la noi în nopţile dedicate lecturii, grupul Luzinterruptus care a lansat pentru prima dată instalaţia Literatură vs. Trafic, a reuşit din nou să oprească circulaţia pe una dintre cele mai mari străzi din centrul oraşului.

Zece mii de cărţi au format recent un pavaj cu totul şi cu totul deosebit, luminat pe timpul nopţii. Proiectul a fost demarat în 2008 şi a avut, de atunci şi până în prezent, momente dedicate în oraşe precum New York, Melbourne, Madrid şi Toronto.

Luzinterruptus

Pentru această ediţie din 2016, cărţile au fost donate de către Armata Salvării, iar aproximativ cincizeci de voluntari au lucrat timp de douăsprezece zile la amenajarea noului traseu umplut de cărţi.

„Astfel, o zonă din oraş, destinată de regulă vitezei, poluării şi zgomotului, va deveni, pentru o noapte, un loc pentru linişte, calm şi coexistenţa iluminată de lucirea difuză şi blândă a paginilor luminate”, au explicat artiştii din grupul Luzinterruptus pentru My Modern Met.

Noaptea-Albă-a-Cărţii
Spectatorilor nu doar li s-a permis să interacţioneze cu instalaţia artistică, ci au fost încurajaţi să ia cărţile acasă. În circa zece ore, spaţiul s-a golit parţial. Dincolo de semnificaţia principală a instalaţiei, cea care aminteşte de importanţa literaturii într-un prezent al vitezei, cartea tipărită îşi recâştigă şi îşi cere dreptul la existenţă în contextul unei digitalizări acute.

Totodată, artiştii au mai precizat că instalaţia se va recicla singură şi îşi va continua astfel existenţa atâta vreme cât trecătorii vor dori ca ea să existe. Chiar dacă, în cele din urmă, maşinile vor fi cele care continua să circule pe marele bulevard pavat de cărţi, o astfel de instalaţie reuşeşte să transmită un mesaj puternic şi să reamintească oamenilor că drumul spre înţelepciune e pavat (şi) cu literatură.

Noaptea-Alba-A-Cartilor

Iar pentru că o carte nu se citeşte în goană, putem citi instalaţia ca având dublă sau multiplă semnificaţie, invitând astfel şi la o semnificativă reducere a vitezei, atât în ce priveşte condusul, cât şi trăitul.

Sursă fotografii via Lola Martinez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *