Neil Young

De la sfârșitul anilor ’60, când a început practic cariera lui solo, Neil Youg nu s-a oprit din scris și compus muzică, din înregistrat și cântat pe scenă. În această continuă conexiune cu tot ce înseamnă muzică, a căutat noi și noi teritorii de explorare: de la rock, country-rock, folk, și până la blues și muzică electronică. Unul dintre cei mai influenți cântăreți/compozitori/chitariști din generația lui, canadianul Neil Youg propune, prin ultimul său material discografic (al 35-lea album de studio), o întoarcerea la acea epocă în care muzica nu ținea atât de producție, cât de a crea muzică și de a trezi emoție.

A Letter Home – Neil Young, album lansat în aprilie pe vinil iar la sfârșitul lui mai pe CD, sună exact cum sugerează și titlul: ca o scrisoare trimisă acasă, extrem de caldă, familiară, nostalgică. Pentru acest material Neil Young a ales să realizeze cover-uri după piese vechi ce aparțin unor muzicieni ca Bob Dylan, The Everly Brothers, Bert Jansch, Willie Nelson, Phil Ochs, Bruce Springsteen. Young a făcut probabil o selecție la sânge din cântece care-i erau dragi, alegând acele piese care au un înțeles personal profund pentru el, așa cum sunt, spre exemplu, “Needle of Death”, “Girl from the North Country” sau “Crazy”.

Neil Young în concertVocea lui Young nu mai e ca pe vremuri, e mai slabă și tremurândă însă nu vocea se presupune a fi punctul forte al acestui album ci emoția pe care o simți chiar de la începutul albumului, când artistul citește o scriosare adresată mamei lui, prin care o informează despre ce a mai făcut. O mărturisire emoționantă despre lucuri simple, o înregistrare intenționat bruiată ca-n filmele vechi western (așa cum sună și piesele de pe restul albumului, lucru explicabil prin faptul că materialul a fost înregistrat folosind o tehnologie veche). Scrisoarea este cea care te introduce într-o atmosferă de casă, de familie și care te înghite până la ultimul cântec.

Neil Young album“A Letter Home” e un album liniștitor, un leagăn care te poartă, prin balansul lui, înapoi în timp, un timp al visării, al marilor speranțe, al schimbării, al iubirii fără egal, al lacrimilor tămăduitoare.

http://youtu.be/5vhFtiRcqgk

Iată și piesele de pe album:

A Letter Home intro

“Changes” (Phil Ochs)

“Girl From The North Country” (Bob Dylan)

“Needle of Death” (Bert Jansch)

“Early Morning Rain” (Gordon Lightfoot)

“Crazy” (Willie Nelson)

“Reason To Believe” (Tim Hardin)

“On The Road Again” (Willie Nelson)

“If You Could Read My Mind” (Gordon Lightfoot)

“Since I Met You Baby” (Ivory Joe Hunter)

“My Hometown” (Bruce Springsteen)

“I Wonder If I Care As Much” (Everly Brothers)

Surse foto: consequenceofsound.netgonortheastoregon.compitchfork.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *