Zbor în jurul soarelui este o biografie ficționalizată în care este reconstituită viața din anii 1920 din Kenya, fundal istoric pe care se proiectează viața lui Beryl Markham, cea care în 1931 a reușit primul zbor solo peste Atlantic și a devenit pilot de recunoaștere pe parcursul a numeroase safariuri, atribuindu-și statutul de pionier-feminin în găsirea elefanților cu ajutorul avionului, după ce șocase societatea devenind prima femeie care antrena cai de curse. În 1936, după douăzeci şi una de ore de zbor, a terminat cu bine călătoria record peste Atlantic, iar în 1942 a publicat o carte de memorii, West with the Night. Cartea a fost apreciată la modul superlativ de către Hemingway și a fost republicată 50 de ani mai târziu, cu ajutorul fiului lui Hemingway, când Baryl, în vârstă de 80 de ani, trăia în sărăcie, în Africa. Succesul cărții i-a oferit acesteia un oarecare confort material în ultimii ani de viață.

Romanul scris de Paula McLain are la bază aceste memorii în care autoarea a fost, însă, extrem de discretă. Așa că, pentru scrierea acestui roman, Paula McLain a recurs la o solicitantă muncă de documentare, golurile fiind privilegiul ficțiunii. Pasiunea pentru cai este însă un punct comun al celor două femei, romanciera crescând ea însăși alături de cai la o fermă din California. Pentru a recrea decorurile și atmosfera din Kenya, scriitoarea a mers în 2015 chiar pe urmele lui Beryl și a locuit acolo unde Beryl și-a petrecut copilăria.

Abandonată de mamă încă din primii ani de viață, Baryl trăiește alături de tatăl său și cutreieră sălbăticia alături de prieteni dintr-un trib african. Este pasionată, ca și tatăl ei, de cai și va ajunge prima femeie antrenor de cai, va dobândi faimă prin concursurile pe care le va câștiga. Părăsită și de tată la 16 ani, se va căsători cu primul bărbat care o cere în căsătorie. Eșecul nu va întârzia să fie conștientizat, dar ruperea de acest bărbat posesiv și violent va fi grea. Nici a doua căsnicie nu îi va aduce bucurie, cu atât mai mult cu cât va fi pusă în situația de a-și părăsi fiul. Se va împrieteni cu binecunoscuta prozatoare Karen Blixen (autoarea celebrei cărți Din inima Africii), doar că prietenia va fi și ea apăsătoare, ambele iubind același bărbat, pe aviatorul Denys Finch Hatton. Iubirea pentru acesta o va determina să ia lecții de zbor și să ajungă prima femeie care traversează Atlanticul.

beryl-markham

Sursă foto

Pe acest schelet epic al cărții, crește, însă, un roman psihologic despre frică, despre conștientizarea acesteia și despre puterea de a o depăși, despre îndrăzneala de a trece dincolo de limite, despre importanța autocunoașterii, a luptei pentru a păstra ceea ce e autentic în tine. Motoul romanului, preluat din cartea de memorii, este grăitor în acest sens: „am învăţat să cutreier. Am învăţat ceea ce orice copil visător trebuie să ştie – că nici un orizont nu e atât de îndepărtat încât să nu poţi să treci peste sau dincolo de el”. Spre finalul romanului, revelația femeii trecute prin tot soiul de experiențe se înscrie în același orizont: „am învăţat să iubesc sălbăticia în loc să-mi fie teamă de ea. Să mă hrănesc cu euforia vânătorii şi să mă arunc cu capul înainte în lume chiar dacă – sau mai ales – simţeam că mă doare”. E un om care toată viața rătăcește, doar cerul Kenyiei pare montat special pentru ea.

Beryl nu zboară doar peste Atlantic, dinspre Anglia spre America, ci și prin sau printre frică, singurătate, gol. Zborul devine o căutare a libertății pe care nu o găsește pe pământ, romanul scoțând în evidență toate obstacolele pe care o femeie nonconformistă le are de depășit într-o societate încremenită în clișee, în care femeia este un auxiliar sau o proprietate a bărbatului. O societate în care importante sunt doar aparențele, căci în Kenya colonială se trăiește o viață ce mustește de imoralitate. Experimentele sexuale sunt privilegiate, doar că trebuie ținute secrete. Un loc total nepotrivit pentru o femeie care trăiește după regulile ei, nu după regulile societății.

Libertină, nonconformistă, incomodă, îndărătnică, stoică, frumoasă, carismatică – Baryl este o feminitate complicată, iar romanul surprinde, fără sentimentalisme sau lamentații, treptele descoperirii de sine preilejuite de tot ce înseamnă asumarea unor alegeri riscante. Ceea ce o salvează este conștientizarea a ceea ce este și vrea cu adevărat – să scape de orice definiție îngustă a vieții: „Poate că ăsta e secretul supravieţuirii când treci prin tot felul de necazuri – să ştii cine eşti cu adevărat, vreau să zic”; „Indiferent ce urma, eram cine eram. Trebuia să mă descurc cu ce aveam”.

Beryl Markham

Sursă foto

„… să cauţi ceva important şi să te rătăceşti par unul şi acelaşi lucru pentru o vreme”.

„Avea nişte maniere impecabile şi genul acela de optimism pe care-l căpătai atunci când ştiai că, dacă viaţa nu e aşa cum vrei tu să fie într- o anumită clipă, în următoarea poţi să o faci să se schimbe”.

„În acel safari l-am văzut pe Denys mai clar decât până atunci. Avea o busolă care nu dădea greş şi un fel de a privi totul de parcă ştia că nimic nu avea să mai fie vreodată exact la fel. Mai mult decât oricine altcineva, Denys înţelegea că nimic nu rămâne în loc pentru noi, ori că n-ar trebui să ră mână. Secretul e să iei lucrurile aşa cum vin şi să le accepţi întru totul, fără să te opui sau să-ţi fie frică, fără să le ţii prea strâns sau să le îndoi”.

„Doar după ce am îndreptat aeroplanul şi mâinile nu-mi mai tremură am voie să mă gândesc la cât de mult trebuie că a tăcut motorul meu, la cât de pregătită eram să mă dau bătută în faţa defecţiunii, să mă prăbuşesc când am simţit că partea din spate a aeroplanului nu mă mai ascultă. Întotdeauna am avut pornirea asta, dar, de asemenea, şi o busolă interioară de nădejde. Există lucruri pe care le aflăm doar când ajungem mai jos ca niciodată. Ideea unor aripi şi apoi aripile înseşi. Un ocean întunecat care să merite traversarea kilometru după kilometru. Cerul întreg. Orice suferinţă ne-a încercat e plata necesară pentru o asemenea minune, cum zicea Karen odată, frumoasa zbatere a celor vii”.

 

Paula McLain, Zbor în jurul soarelui, traducere de Ioana Vîlcu, Humanitas Fiction, 2016, 368 p.

bookaholic sustinut de carturesti stripe-01

Cumpără cartea din librăria online Cărturești!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *