Am intrat deja în luna sfântă a lumii literare (aka luna Gaudeamusului), iar toamna literară ne dă peste cap toate planurile de lectură, așa cum ne-am obișnuit. Avem noroc însă că s-a dat ora înapoi, se întunecă mai repede și afară e mai frig decât în casă, așa că începe sezonul de citit lângă sobă. Pardon, calorifer.

Înainte de marile noutăți ale toamnei, vă propun încă o rundă de 10 cărți apărute în ultima lună care par să merite atenția noastră.

Celelalte minți. Caracatița și evoluția vieții inteligente, de Peter Godfrey-Smith (trad. Liviu Dascălu)

Urmărind evoluţia imprevizibilă a minţii, Godfrey-Smith arată cum din nişte pâlcuri rebele de celule născute în mare au apărut primele organisme capabile să simtă, să acţioneze şi să comunice prin semnale. Pe măsură ce aceste organisme primitive au interacţionat tot mai mult unele cu altele, complexitatea lor a crescut. Probabil că primele sisteme nervoase au apărut întâia oară la strămoşii meduzelor; mai târziu, cefalopodele – care se trag din nişte moluşte cât se poate de banale – şi-au abandonat cochiliile şi s-au desprins de fundul oceanelor în căutarea prăzii, dobândind inteligenţa superioară de care aveau nevoie în acest scop. Apucând-o pe o cale diferită, mamiferele şi păsările şi-au început călătoria evolutivă mai târziu.

Dar ce fel de inteligenţă posedă cefalopodele? Folosindu-se de rezultatele ultimelor cercetări, dar şi de propriile experienţe ca scufundător, Godfrey-Smith încearcă să elucideze o parte din misterul care înconjoară aceste vieţuitoare. Mergând pe urmele experienţei subiective până la începuturile ei şi comparând fiinţele umane cu rudele noastre din regnul animal, Godfrey-Smith aruncă o lumină cu totul nouă asupra minţii caracatiţelor – şi, în acelaşi timp, asupra minţii umane. (© Editura Publica)

Muza, de Jessie Burton (trad. Veronica D. Niculescu)

Seducător, captivant, cu o bogată paletă de personaje, locuri, idei și emoții, degajând un suspans bine dozat, Muza e un roman de neuitat despre aspirație și identitate, dragoste și obsesie, autenticitate și decepție. O poveste despre două tinere femei – o pictorița debutantă din anii ’30 în Spania și o imigrantă din Caraibe, dornică să ajungă scriitoare în Londra anilor ’60 – legate prin misterul din jurul unui tablou regăsit.  (© Editura Humanitas Fiction)

Care-i treaba cu homarul?, de David Foster Wallace (trad. Anca Dumitrescu, Lavinia Gliga)

Volumul lui David Foster Wallace, Care-i treaba cu homarul?, este o lecție de civism și onestitate, înțeleasă ca o condiție esențială pentru dezvoltarea fiecăruia dintre noi și a comunității din care facem parte. Fiecare dintre cele zece articole analizează într-un stil direct, de cele mai multe ori ironic, unele dintre cele mai pregnante aspecte ale societății americane, evidențiind de fiecare dată acele detalii pe care suntem tentați de obicei să le trecem cu vederea, dar care de fapt constituie elemente profunde ale lumii în care trăim.

Oare homarii simt durerea? Kafka avea un umor macabru? Cum arată „Oscarurile” industriei de filme pentru adulți? David Foster Wallace răspunde la aceste întrebări și la multe altele în acest volum de eseuri. Una dintre cele mai complexe minți ale timpurilor noastre analizează minuțios subiecte savuroase și foarte actuale. Scrie cu umor, incisivitate și onestitate, echidistant și apropiat, cu o calitate a observației incontestabil validă. (© Editura Black Button Books)

Greva păcătoșilor, de Florin Chirculescu

Anul 632. Profetul Mahomed e pe moarte, chinuit de o boală misterioasă. Sahib, tabib-ul în care își pune toată încrederea, membrul comunității de evrei din Madīnat al-Nabī, scrie o poveste dictată de forțe necunoscute. Eroii ei, doi frați gemeni dintr-un alt timp, plănuiesc o escaladă.

Anul 2013. Sahib și Mesneraș trăiesc în București și visează să urce pe Nanga Parbat. Unul e un medic, prins în lanțul nemilos al sistemului medical corupt. Celălalt e un agent secret cu misiuni bizare, printre care și una vizându-l pe propriul frate. Comunică între ei mai ales „pe calea blestemului” și îi unesc un corb, o carte și un vis.

Istoria veche se întâlnește cu istoria recentă, faptele și timpurile se amestecă, identitățile se fac și se desfac, ficțiunea cuprinde totul. Greva păcătoșilor sau apocrifa unui evreu, de Florin Chirculescu își plimbă cititorii prin labirinturi fără ieșire, provocându-i la o lectură neliniștitoare și la descoperirea propriilor drumuri. (© Editura Nemira)

Moartea unei călăuze pe râu, de Richard Flanagan (trad. Petru Iamandi)

Aljaz Cosini, călăuză pe râurile tumultuoase din Tasmania australiană, conduce un grup de turişti într-o expediţie pe râul Franklin. Un om obişnuit, cu eşecurile, spaimele şi regretele sale, Aljaz dă dovadă de un eroism surprinzător atunci când un turist cade din barcă, punându-şi în pericol propria viaţă pentru a-l salva. Captiv el însuşi sub apă, într-un prag al râului, este asaltat de viziuni deopotrivă teribile şi fantastice, care se succed aparent haotic, într-o ordine aleatorie: istorii de viaţă ale unei suite de personaje pe care Aljaz le-a cunoscut mai mult sau mai puţin, zugrăvite cu mult realism şi expresivitate a limbajului. Scenele din viaţa de familie se împletesc iscusit cu povestea celor patru zile şi jumătate ale expediţiei pe râu, prilejuindu-i personajului principal reflecţii pasionate despre destinul tragic şi fragil al omului. (© Editura Litera)

SPQR. O istorie a Romei antice, de Mary Beard (trad. Mihnea Gafița)

O magistrală, panoramică radiografie a Imperiului Roman, semnată de unul dintre clasiciștii de frunte ai zilelor noastre, care ne dezvăluie de ce Roma continuă să rămână relevantă pentru noi chiar și după atâtea secole de istorie.

Roma antică are o importanță incontestabilă. Istoria ei imperială, de cuceriri, cruzimi şi excese, constituie şi astăzi un termen de referinţă, la care ne raportăm pentru a ne defini. Miturile şi legendele ei ne ating o coardă sensibilă. Dezbaterile romanilor despre cetăţenie, terorism şi drepturile individului ne influenţează propriile dezbateri despre libertăţile civile de azi.

SPQR reprezintă o privire proaspătă asupra istoriei romane, ce poartă marca unuia dintre clasiciștii de frunte ai lumii. Mary Beard analizează nu numai felul în care, de la nivelul unui sat oarecare din centrul Italiei, Roma s-a transformat într-o putere care a ajuns să controleze un teritoriu imens, din Spania până în Siria de azi, ci şi felul în care gândeau romanii despre ei înşişi, realizările lor şi de ce ei continuă să fie atât de importanţi pentru noi, cei de azi. (© Editura Trei)

Recunoștință, de Oliver Sacks (trad. Adina Cobuz)

„Am dăruit dragoste şi am primit dragoste în dar; am fost binecuvântat cu multe lucruri minunate, şi la rându-mi am întors lumii din zestrea mea. Mai presus de orice, am fost o fiinţă gânditoare, un animal cu raţiune, născut pe o planetă frumoasă, ceea ce în sine e un privilegiu enorm şi o aventură unică.”

Cele patru eseuri reunite în această carte au fost scrise de Oliver Sacks între anii 2013 şi 2015 şi au apărut mai întâi în The New York Times, bucurându-se de un enorm succes. Ele oglindesc întreaga sa existenţă şi în acelaşi timp pot fi privite ca o odă adusă unicităţii fiecărei fiinţe umane şi ca o mărturie de recunoştinţă pentru darul vieţii. (© Editura Humanitas)

Melciclopedia. Povestea Melcului Prinț, de Iulian Tănase

Plină de jocuri de cuvinte și cu numeroase trimiteri culturale, Melciclopedia este o aventură a imaginației, a erudiției și a spiritului ludic.

Într-o dimineață de toamnă, Melcul Prinț și-a dat seama că nu știe cine este. Convins că fiecare dintre noi este mai mult decât un simplu nume, pornește în aventura vieții sale, cea mai mare aventură a oricărui erou: descoperirea de sine.

Călare pe un melcteorit ajunge în Melxopotamia, o țară a cărei formă de guvernământ este anarhia constituțională și a cărei economie se bazează pe industria melcalurgică, pe industria constructoare de melcomotive, dar și pe ploile de melcteoriți. Aici se întâlnește cu Melc Capone, cel mai mare gangsteropod, cu Melcduza Zuza și Melca Sirenă, dar și cu Melcfisto, și descoperă că există nenumărate și nebănuite feluri de melci (melci de apă dulce și melci de apă minerală, melci de limonadă, melci marini și melci submarini, melcâini și melhiene, și chiar și niște melci maramureșeni, originari din nordul României, care au pe partea din față a cochiliei, ca semn distinctiv, sigla Ferrari). Melcredo quia absurdum, cum ar veni.

Aventura sa este un parcurs inițiatic, o odisee a spiritului ludic și imaginativ, a acelei părți din noi care trebuie să învețe din nou să viseze, să zâmbească, să privească și să înțeleagă, să trăiască pe îndelete și fără grabă.

Melc-avertisment: indiferent cum alegeți să vă trăiți aventura personală – cu viteza melcului sau cu viteza amețitoare a secolului în care trăim – trebuie să țineți minte un lucru: cele mai lungi și mai dificile călătorii le avem înăuntrul, nu în afara noastră. (© Editura Nemira)

Copiii uitați ai lui Hitler. Povestea adevărată a programului Lebensborn și a unei femei aflate în căutarea identității sale, de Ingrid von Oelhafen, Tim Tate

Creat de Heinrich Himmler, programul Lebensborn a dus la răpirea a jumătate de milion de copii din toată Europa. Printr-un proces numit germanizare, aceștia trebuiau să devină generația următoare a rasei ariene stăpânitoare, în cea de a doua fază a Soluției Finale. În vara anului 1942, părinților din Iugoslavia ocupată de naziști li s-a cerut să își supună copiii examenelor medicale menite a le evalua puritatea rasială. Erika Matko avea doar nouă luni când doctorii naziști au declarat-o aptă de a fi un „copil al lui Hitler“. Dusă în Germania și plasată unor părinți adoptivi corespunzători din punct de vedere politic, Erika a fost rebotezată Ingrid von Oelhafen. După mulți ani, Ingrid a început să descopere adevărul despre identitatea ei. Deși naziștii au distrus multe dintre dovezile programului Lebensborn, Ingrid a scos la iveală multe documente rare, inclusiv mărturii de la procesele de la Nürnberg despre propria ei răpire. Copiii uitați ai lui Hitler este o carte de memorii tulburătoare, dar și o investigație devastatoare despre crimele teribile și despre scopul monstruos ale programului Lebensborn.  (© Editura Litera)

Oricine este un artist. Cum te ajută creativitatea să fii cel mai bun în tot ceea ce faci, de Ron Tite, Scott Kavanagh, Christopher Novais (trad. Ovidiu-Gheorghe Ruţa)

Un bancher milionar pus la patru ace poate învăţa ceva de la un artist cu hainele pătate de vopsea? Cu siguranţă. Reuşita în afaceri este o formă de artă. Astăzi vorbim frecvent despre „arta managementului”, „arta marketingului” sau chiar despre „arta de a face mai mult cu mai puţin”, însă rareori facem o legătură directă între afaceri şi lumea artei. În contextul unei economii digitale care se schimbă rapid, al noilor tehnologii şi al peisajului media tot mai aglomerat, companiile de succes sînt cele care dau dovadă de originalitate, creativitate şi inventivitate. Definirea afacerilor ca artă este o adevărată şcoală de gîndire, iar lecţiile sînt mai degrabă practice decît filosofice. Oricine este un artist spune poveştile unor oameni pe care creativitatea i-a ajutat să ajungă în top şi te învaţă cum să gîndeşti şi să acţionezi la fel ca ei. (© Editura Polirom)

Cumpără cărțile din librăria online Cărturești! (Click pe titluri și/sau coperțile volumelor)

Blogger literar, absolventă de filologie și studii vizuale, doctor în filologie al Universității din București din anul 2012, autoare a volumului „A juca sau a fi jucat. Ingmar Bergman și șahul cu moartea” (Ed. Universității din București, 2014).


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *