Cum trece o săptămână, tragem linie, aici, pe Bookaholic, și vedem ce mai e nou în lumea cărții din România. Din păcate, nici zilele acestea nu au fost foarte luminoase. Și asta din cauza celui care a primit Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia pe anul 2014, Gabriel Chifu, alegere care a stârnit, nu fără motive întemeiate, un val de reacții negative la adresa juriului format din Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Ion Pop, Cornel Ungureanu, Al. Cistelecan, Ioan Holban și Mircea A. Diaconu. Cum și de ce, veți putea citi în materialele recomandate mai jos. 

Cu toate acestea, sunt și câteva vești bune, cum ar fi faptul că Varujan Vosganian a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Literatură (de data aceasta, de către Uniunea Scriitorilor din Armenia, ceea ce e mult mai bine decât anul trecut) sau că volume semnate de Ștefan Agopian și Lucian Dan Teodorovici vor apărea, în curând, în Franța. Iar noutățile editoriale publicate săptămâna aceasta (sau planificate pentru anul 2015) ne încântă în aceeași măsură și abia așteptăm să ajungem să citim cărțile respective!

Varujan Vosganian, propus pentru Premiul Nobel pentru Literatură

Varujan Vosganian

Varujan Vosganian, autorul romanului Cartea şoaptelor (Polirom, 2009, 2011, cronica noastră aici), a fost propus de către Uniunea Scriitorilor din Armenia pentru Premiul Nobel pentru literatură în 2015. Aceasta este cea de-a doua nominalizare a scriitorului, după ce în 2014, Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România l-a nominalizat, alături de Mircea Cărtărescu, Nicolae Breban şi Norman Manea, pentru prestigiosul premiu. Alte informații, aici.

Sara, de Ștefan Agopian, în librăriile franceze

sara agopian franceza

Sara (Editura Polirom, ediția a III-a, 2006), de Ștefan Agopian, tradus de Laure Hinckel, va intra în librăriile franceze începând cu data de 4 februarie 2015, anunță ICR Paris.

Sara este cartea unui timp inventat, construit din reminiscențe literare, însă păstrându-și caracterul artificial, de construct, iar personajul principal este exponentul lui: Sara trăiește în simultaneitate, ignoră legile timpului succesiv sau ale mișcării în spațiu: ea își cunoaște cartea, ar spune un alt personaj al autorului, și trăiește cu conștiința acestei cunoașteri. De aceea, în lumea care păstrează conformitatea cu logica realității, ea este „posedată” de demoni.

Celelalte povești de dragoste, de Lucian Dan Teodorovici, în Franța

teodorovici celelalte povesti de dragoste franceza

Veste la fel de excelentă precum precedenta: tot Institutul Cultural Român de la Paris ne informează asupra faptului că volumul Celelalte povești de dragoste (Editura Polirom, 2009), semnat de Lucian Dan Teodorovici, va apărea, tot din 4 februarie, în librăriile franceze. Traducerea cărții din limba română îi aparține lui Laure Hinckel și a fost publicată la Editura Gaïa.

Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia pe anul 2014, a stârnit reacții și discuții aprinse

l-GABRIEL-CHIFU

De pe 15 ianuarie, lumea literară din România s-a divizat în două tabere. S-au scris scrisori deschise semnate de nume importante din literatura română, s-a dezbătut aprig subiectul decernării Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia pe anul 2014 lui Gabriel Chifu, vicepreședintele U.S.R., când pe lista nominalizaților existau inconfundabilii Mircea Cărtărescu, Liviu Ioan Stoiciu, Marta Petreu, Aurel Pantea, Ioan Moldovan, Lucian Vasiliu, s-au făcut scenarii și s-au aprins, pe bună dreptate, spiritele. Nu voi relua din argumentele deja înaintate public, ci vă voi îndemna, să citiți, pentru început, dacă vreți să fiți la curent cu ceea ce se întâmplă la ora actuală în lumea editorială românească, următoarele zece materiale:

O modestă propunere. Apel către Juriul Premiului Mihai Eminescu – Opera Omnia

Domnului Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor

Nicolae Manolescu: „Este un protest neavenit şi necolegial“

Traficul de prestigiu. Raport de etapă la Afacerea Opera Omnia

Reacții la Apel: Nicolae Manolescu, Florin Iaru, Dorin Tudoran, Bogdan Crețu, Rita Chirian

Când Criticul compromite Critica. Și, la pachet, Uniunea. Actualizat cu un Apel al poetului Claudiu Komartin

Reacţiile publice şi mediatice la Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia pe anul 2014

Octavian Soviany i-a scris lui Nicolae Manolescu

Cu respect, Domnule Nicolae Manolescu vă rog să vă retrageţi din juriul Premiului Naţional Mihai Eminescu

Răspuns unor mai tineri colegi

Noutăți editoriale

Roman rusesc, de Meir Shalev

roman rusesc meir shalevEditura Univers, colecția „Globus” (coordonată de LuciaT), traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu, 472 de pagini

Fiul poetului israelian Yitzhak Shalev și verișor al Zeruyei Shalev, Meir Shalev este unul dintre cei mai iubiți scriitori din Israel. Nu doar că nu-i ajung degetele de la mâini să-și numere bestsellerurile, dar a mai și primit, în 2014, gradul de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres.

Roman rusesc nu e chiar un roman rusesc: la începutul secolului trecut, trei tineri de curând emigraţi din Ucraina şi stabiliţi în Palestina iubesc aceeaşi femeie. Împreună, cei patru întemeiază o comunitate, iar în jurul lor încep să se adune oameni şi poveşti, iubiri şi trădări. O iubită aşteptată jumătate de secol, un copac miraculos care dă fructe de soiuri diferite, un taur purtat pe umeri, un cimitir plin cu ambiţioşi, un aspirator primit din America, un măgar fermecat şi multe altele. Încetul cu încetul, se naşte o naţiune.

Imaginație, umor, amănunte istorice, ceva ironie, personaje colorate, pline de hachiţe şi defecte – toate sunt pe checklistul cărții. Mai multe detalii aici.

Căsnicie, de Dan Coman

casnicie

Editura Polirom, colecția „Ego. Proză”, 248 de pagini

Într-un autobuz plin de muncitori navetişti, un tînăr observă zi de zi o fată blondă şi tăcută care pare să trăiască într-o lume numai a ei. Fata îl priveşte la rîndul său şi între ei se naşte o legătură stranie, care se transformă într-o poveste de dragoste, încununată de căsătorie şi de doi copii. De la un moment dat însă ceva se rupe. El nu înţelege tăcerile şi răceala soţiei, ea simte că nu mai este dorită şi simpla lui prezenţă o agasează. Îşi găsesc însă un punct comun, pe Daria, prietena care încearcă să-i înţeleagă şi să-i ajute. Luminoasă şi liberă, Daria devine elementul indispensabil pentru supravieţuirea relaţiei lor. Şi totul merge perfect pînă cînd Daria se îmbolnăveşte şi dispare brusc, iar cei doi rămîn din nou singuri.

V-am dat și să citiți un fragment inedit din noul roman al lui Dan Coman – de găsit aici. Alte informații, aici.

Mîini cuminți. Copilul meu autist, de Ana Dragu

Maini_cuminti_Ana_DraguEditura Polirom, colecția „Ego-grafii”, prefață de Bogdan-Alexandru Stănescu, 168 de pagini

Este o carte profund altruistă, care îşi poartă cititorul din cea mai neagră depresie spre hohotele de rîs cele mai autentice şi mai sănătoase, un dar pe care Ana Dragu îl face celor care trec prin aceeaşi experienţă. Eu am învăţat enorm de la ea, am învăţat despre dragoste şi recunoştinţă.” (Bogdan-Alexandru Stănescu)

Bazată pe o poveste reală, Mîini cuminţi. Copilul meu autist semnată de Ana Dragu, spune povestea lui Saşa de la diagnosticare pînă în prezent, cu toate incertitudinile şi temerile, dar şi cu bucuriile şi progresele făcute pas cu pas. Mama şi fiul învaţă treptat să comunice unul cu altul şi se plimbă ore în şir noaptea pentru că băiatul are insomnii severe. Ana îi cîntă „La mulţi ani” pe muteşte fiindcă el are auz absolut şi percepe diferit sunetele. Împreună cu Maria, cea care îl însoţeşte la grădiniţă, Saşa plimbă timp de cîţiva ani un balon invizibil prin oraş, iar Aria, sora lui mai mare, ştie cum să-i fie mereu alături. În urma şedinţelor de recuperare, el învaţă să scrie şi să citească la vîrsta de cinci ani şi este integrat cu succes la şcoală. Mai multe amănunte, precum și un fragment din carte, sunt de găsit aici și aici.

Înotătoarea dezosată. Legende metropolitane, de Linda Maria Baros

Linda Maria Baros Inotatoarea dezosata

Editura Cartea Românească, colecția „Poezie”, 80 de pagini

„Asa cum se înălța altădată, progresiv, microcosmosul intim al Casei din lame de ras, tot așa se construiește acum macrocosmosul urban în volumul Înotătoarea dezosată. Legende metropolitane. Cele șapte părți ale cărții – macadamul, zidurile, acoperișurile, podurile, subteranele, periferiile și drumurile de centură – recompun realitatea metropolitană, dar înainte de orice o remotivează, o eliberează din menghina stereotipurilor. Se profilează astfel un oraș pe jumătate hyperrealist, pe jumătate fabulos, care, prin însăși existența lui textuală, își forjează propria mitologie. O nouă mitologie urbană, radical stripping. Cînd ieși în stradă, dai de brigada canină, îi întîlnești pe cei care au dinții sparți cu ranga, vezi fețele care uzează turbinele trotuarelor și free-runnerii care sar de pe o coapsă pe alta. Cînd ieși în stradă, simți mîna care rupe suturile, atașată ca o cătușă de viziunea ei asupra poeziei.” (Linda Maria Baros)

Alte amănunte, aici.

Împotriva zeilor. Remarcabila poveste a riscului, de Peter L. Bernstein

peter l bernstein

Editura Humanitas, colecția „Povestea banilor”, 396 de pagini

„Ideea revoluţionară care marchează graniţa dintre vremurile moderne şi cele apuse o reprezintă stăpânirea riscului: gândul că viitorul înseamnă ceva mai mult decât o toană a zeilor şi că oamenii nu sunt la bunul-plac al naturii. Această carte spune povestea unui grup de gânditori a căror viziune remarcabilă a dezvăluit modul în care viitorul poate fi pus în slujba prezentului. Ei au transformat asumarea riscului într-unul dintre cei mai importanţi catalizatori ai societăţii occidentale, arătându-le oamenilor cum să înţeleagă riscul, cum să-l măsoare şi cum să-i determine consecinţele. Asemenea lui Prometeu, ei i-au sfidat pe zei… Prin definirea unui proces raţional de asumare a riscului, aceşti temerari au oferit ingredientul lipsă care a propulsat ştiinţa şi spiritul întreprinzător în lumea vitezei, a puterii, a comunicării rapide şi a operaţiunilor financiare sofisticate ce marchează epoca noastră. Descoperirile lor în ceea ce priveşte natura riscului, arta şi ştiinţa alegerii constituie nucleul economiei de piaţă moderne.“ (Peter L. BERNSTEIN)

Alte detalii, aici.

Noutăți editoriale Ratio et Revelatio 2015

ratio-et-revelatio-1411109629

Editura Ratio et Revelatio își propune să-și respecte angajamentul față de cititorii săi, prin calitatea, atît de conținut, cît și de formă fizică, a cărților sale. De asemenea, Editura speră ca anul 2015 să marcheze și inaugurarea ofertei de ebook-uri, în producție proprie.

Iată cîteva dintre cele mai importante titluri din 2015. Colecția de filosofie (Ratio) va aduce titluri inedite și valoroase, de la texte primare traduse pentru prima dată în română sau ediții revizuite, la istorii ale filosofiei. Vor fi publicate: George Berkeley, „Alcifron sau micul filosof” (trad. Vlad Mureșan), dialog tîrziu al lui Berkeley, dedicat respingerii argumentelor frecvente în cadrul iluminismului britanic în favoarea scepticismului, agnosticismului, materialismului și ateismului, pentru prima dată în limba română; Charles Sanders Peirce, „Semnificație și acțiune” (trad. Delia Marga, ediție revizuită a traducerii apărute în 1991), o valoroasă colecție de scrieri ale unuia dintre cei mai importanți filosofi americani; pentru prima dată în cultura română va apărea o colecție de eseuri ale marelui filosof german Johann Georg Hamann, supranumit „Magul Nordului”, în traducerea lui Mihnea Moroianu. De asemenea, tot pentru prima dată în românește, va apărea, în traducerea lui Andrei Todoca, lucrarea filosofului german Salomon Maimon, „Încercare asupra filosofiei transcendentale”, fundamentală operă a idealismului german timpuriu.

În domeniul istoriei filosofiei, va apărea primul volum (din patru) al „Istoriei filosofiei occidentale”, de Sir Anthony Kenny (trad. Antoaneta Sabău).

În catalogul de teologie (Revelatio), va fi inaugurată o colecție de teologie medievală. Primele titluri vor marca începutul seriei Anselm de Canterbury, prin „Despre adevăr” (traducere inedită de Cristian Bejan) și republicarea „Proslogion”-ului și „Monologion”-ului, în traducerea revizuită a lui Alexander Baumgarten.

Tot în colecția de teologie va apărea o nouă carte a profesorului Marius David Cruceru, „De ce cred”, un comentariu atipic, în stilul consacrat al autorului, asupra ipostazelor credinței în Evanghelia după Ioan.

Seria „Dan Slușanschi” se va îmbogăți anul acesta cu republicarea „Sintaxei latine”.

În colecția de literatură (Biblioteca R&R) și documente (Documenta), Editura este onorată să dedice o cantitate însemnată de energie și resurse pentru a marca aniversarea a 80 de ani ai scriitorului Paul Goma, prin excelență simbolul opoziției față de totalitarismul comunist. După publicarea în 2014 a volumelor „Scrìsuri III (1999-2010) Interviuri, articole, dialoguri” și „Astra”, seria de autor Paul Goma va continua cu „Culoarea curcubeului. Cod ‘Bărbosul’”, „Camera de alături” și „Justa”. La acestea adăugăm volumul aniversar „Paul Goma 80 – Memorie și istorie a cotidianului”, de Flori Bălănescu, care adună textele scrise de autoare de-a lungul anilor.

Tot din titlurile colecției de literatură, vor fi publicate: romanul „Creștinii lui Alah” (trad. Raluca Lazarovici Vereș), al cunoscutului scriitor italian Massimo Carlotto (autor publicat pentru prima dată în România la Editura Nemira), un roman-frescă în genul “noir mediterraneo” consacrat de scriitorul padovan, asupra Islamului nord-african din vremea lui Suleyman Magnificul sau Legiuitorul, cînd forțele armate de asalt asupra Europei erau recrutate dintre creștinii europeni islamizați; „Povești rurale japoneze” (trad. Laura Mureșanu), de Mariko Nagai, cîștigătoare a Premiului G.S. Sharat pentru proză scurtă de ficțiune; „Rariște”, traducere de Raluca Lazarovici Vereș a romanului „Sottobosco”, de Simona Castiglione, apărut în 2014 în colecția „Italia Felix” a editurii.

În domeniul criticii literare, va apărea monografia „Imperativele lui Eugène Ionesco – Politicile culturale” (trad. Petru Iamandi), a autoarei americane Rosette C. Lamont.

De asemenea, colecția pentru copii, „Să citim cu Luca”, va continua cu volumul doi, “Camera lui Luca”, in care micii cititori se vor familiariza cu următoarele litere ale alfabetului, precum şi cu tehnici de rezolvare ale coflictelor de la locul de joacă. Textul volumului, precum şi sugestiile de lectură pentru părinţi sînt realizate de Mirela Spiţă, iar ilustraţiile de Romina Debreczeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *