Lectura este una dintre cele mai plăcute şi relaxante activităţi şi poate tocmai de aceea imaginea cuiva care citeşte va fi des întâlnită în lucrări artistice din diverse domenii. Pictura este una dintre zonele artei în care acest aspect al vieţii de zi cu zi al iubitorilor de carte e bine reprezentat şi acest lucru e de înţeles: o persoană care citeşte poate fi extrem de expresivă, poate transmite calm sau exaltare, concentrare, bucurie, o întreagă gamă de trăiri pe care un pasionat de lectură le încearcă în timp ce citeşte o carte.

Cei care au imortalizat pe pânzele lor oameni citind sunt mulţi, artişti mai mult sau mai puţin cunoscuţi, folosind stiluri diferite, specifice perioadei în care au pictat şi propriului talent. Lucrările lor merită cu prisosinţă să fie văzute şi admirate, căci pictura aducând un omagiu cititului e o adevărată încântare.

În centrul atenţiei astăzi sunt lucrările pictorului francez Delphin Enjolras, care s-a născut la Courcouron, Ardèche în 1865. A urmat cursuri ale şcolilor de artă din Paris, unde s-a format sub îndrumarea mai multor artişti ai vremii, printre care Jean-Léon Gérôme şi Pascal Dagnan-Bouveret.

Lucrările sale sunt acuarele, picturi în ulei şi pasteluri şi chiar dacă şi-a început cariera pictând peisaje, el a continuat cu realizarea de portrete, nuduri şi interioare. Şi-a descoperit astfel pasiunea şi s-a concentrat asupra ei, realizând numeroase portrete de tinere femei pline de eleganţă şi senzualitate, arta sa căpătând o tentă erotică. Multe dintre aceste portrete înfăţişează tinerele doamne şi domnişoare citind, cea mai cunoscută lucrare a sa fiind, de altfel, Young Woman Reading by a Window. Lucrările sale se găsesc în Musée du Puy, Musée d’Avignon, precum şi în colecţii private.

În tablourile sale a folosit culori pastelate, detalii fine şi deosebit de frumoase ale încăperilor, lumina blândă a veiozelor sau a focului din şemineu creând o atmosferă intimă, plăcută, numai bună pentru cufundarea în lumea magică a cărţilor. Privindu-le, îţi doreşti parcă să poţi fi acolo, trăgând cu ochiul peste umărul tinerelor pentru a vedea ce anume citesc.

La Lecture Au Clair de la Lampe

sursa

Reading by Lamplight

sursa

A Son Bureau

sursa

Young Woman Reading By A Window

sursa

Evening Reading

sursa

After Tea

sursa

Reading by the Lamp

sursa

sursa

La Lecture

sursa

sursa

sursa

sursa main image

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *