Știm deja că ficțiunea lui Haruki Murakami este pe sufletul a milioane de cititori. Cărțile lui se vând ca pâinea caldă peste tot în lume, iar o nouă apariție de roman – pentru care, în special tinerii, așteaptă cu orele la ușile librăriilor – se lasă mai mereu cu petreceri tematice, inspirate de cartea în cauză.
Așa a fost, spre exemplu, după lansarea romanelor 1Q84 – cu un prim tiraj vândut în Japonia, în prima zi după lansare, și cu un milion de exemplare vândute în prima lună – și Tsukuru Tazaki cel fără de culoare și anii săi de pelerinaj – devenit instant bestseller în Japonia și printat, în prima săptămână după lansare, într-un milion de exemplare.
Și mai știm că pe Murakami nu îl poți citi și gata, ai lăsat cartea jos. Murakami te face să te gândești la o groază de chestii, să-ți imaginezi multe, să citești cutare autor, să asculți cutare muzică, să alergi de nebun kilometri în șir.
Pe unii i-a făcut să creeze, la rândul lor, fotografii, jocuri sau spectacole de dans. Am găsit câțiva artiști care, inspirați de personajele stranii și situațiile suprarealiste din cărțile lui Murakami, au imaginat lumi și personaje interesante. Mai jos sunt câteva astfel de imagini:
Daido Moriyama – renumit pentru fascinația lui pentru fața întunecată a Japoniei, Moriyama se inspiră, în realizarea fotografiilor sale, nu doar din realitatea proximă, ci și din lucrările unor artiști ca William Klein și Andy Warhol sau unor scriitori ca Haruki Murakami și Yukio Mishima.
Bishin Jumonji – care a experimentat pe teme legate de amintiri personale, tradiții japoneze, prima generație de imigranți japonezi în Hawaii etc., este cunoscut pentru stranietatea fotografiilor sale, în care umorul, violența, teatralul conviețuiesc cum nu se poate mai bine.
Lieko Shiga – artistă ce crează fotografii inspirate de suprarealism, land art, happening sau mituri japoneze, este, poate, cel mai aproape de ideea de realism magic. Imaginile create de ea sugerează extrem de bine granița fină dintre realitate și fantastic, dintre viață și moarte.
Pornind tot de la scrierile lui Murakami, MotioneyeZ, un dezvoltator iranian, a creat un joculeț infuzat și el de realism magic. Numit Memoranda, jocul spune povestea unei femei care nu-și mai amintește foarte clar lucruri, în special propriul nume. Personaje umane – muzician, soldat – și animaliere – elefant, o pereche de ochi, sperietoare de ciori – alcătuiesc aventura 2D, animată de muzică de jazz americană, făcând-o să pară un fragment din ficțiunea lui Murakami.
Erin Malley, artist multimedia influențat, de asemenea, de Murakami, a creat o trilogie de performance-uri intitulată „Hotel in a Bottle”, prin care invită spectatorii să „exploreze subconștientul printr-o experiență captivantă dominată de dans, sunet și video”.
Iar lista niciodată nu se oprește aici.
Surse foto: itsnicethat.com, tagboat.com, ibepianist.tumblr.com, adventuregamers.com, youtube.com, whitepaperquotes.tumblr.com