La Musée d’Orsay din Paris se va deschide pe 18 februarie  o super expoziție dedicată artistului francez de secol XIX, Gustave Doré. Se numește “Gustave Doré (1832–1883): Master of Imagination” și este prima retrospectivă complexă organizată până acum în cinstea artistului, care este cunscut astăzi mai ales pentru ilustrațiile sale la poveștile lui Charles Perrault, la fabulele lui La Fontaine, la poemele lui Dante (Infernul, Divina Comedie), precum și la Biblie sau texte de Cervantes, Milton, Shakespeare, Hugo, Balzac, Poe. Biblia ilustrată de el, spre exemplu, (publicată în 1865) a avut un succes extraordinar, apărând ulterior în aproximativ 700 de ediții și devenind astfel una dintre cele mai de succes cărți din lume.

Ceea ce face această expoziție este să adune lucrări create în tehnici diferite: desen, acuarelă, gravură, sculptură și să readucă astfel în atenție pe unul dintre cei mai influenți artiști de secol XIX (impactul pe care l-a avut asupra culturii populare de secol XX este covârșitor dacă ne gândim, spre exemplu, la filmele lui Cecil B. DeMille, la ilustrațiile lui Edward Gorey sau la desenele lui Walt Disney).

Expoziția de la Paris ( ce va rămâne deschisă până pe 11 mai) poate fi așadar, mai ales pentru cei care nu cunosc lucrările lui Gustave Doré, un bun motiv de a descoperi opera acestui artist. Lucrările sale extrem de puternice din punct de vedere vizual, create într-un stil realistic, din care nu lipsesc umorul și grotescul, nu va lăsa cu siguranță pe nimeni rece.

GustaveDore2

Scufița Roșie

GustaveDore3

Don Quijote

Don Quijote

DonQuijote1

 

Biblia

Ilustrații din Biblie

Biblia1

Surse foto: commons.wikimedia.orgen.wikipedia.orgprikol.pikmik.rusblzk.tumblr.combiblioklept.orgchawedrosin.wordpress.comebooks.adelaide.edu.au

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *