Să ies şi să mă joc în zăpadă când afară ninge a rămas pentru mine unul din lucrurile care îmi provoacă o mare şi sinceră bucurie. Totul a început în copilărie, evident, dar continuă şi azi, când sunt ditamai omul. Probabil că în ochii mei, ritualul pe care îl urmez are un farmec aparte şi datorită faptului că se petrece în curtea casei în care am copilărit. De fiecare dată când ninge şi un strat consistent de zăpadă s-a aşezat, merg acolo, la mama şi la bunica şi le fac un om frumos de zăpadă, cu ochi verzi de nasturi, arunc cu bulgări aiurea, alerg, cânt, dansez sub fulgii de nea. Treaba asta mă face să mă simt atât de liberă şi fericită, încât nu-mi pasă de nimeni şi nimic, nici măcar de vecinii care se uită strâmb, crezând că am luat-o razna şi că un astfel de comportament nu e potrivit pentru un om în toată firea.

Şi ca să înţelegeţi mai bine cum stau lucrurile, bucuria mea seamănă cu cea a băieţelului din cartea Snow, apărută în 1998 şi al cărei autor este Uri Shulevitz.

E o cărticică pentru copii, în care, alături de un text scurt, plin de candoare şi poezie, se găsesc şi ilustraţii fără de care nu s-ar fi putut transmite magia poveştii. Întreaga acţiune se petrece într-un orăşel frumos, dar cu o atmosferă destul de posomorâtă, cu nori gri deasupra lui. Când primul fulg de nea cade, singurul care presimte grandoarea zăpezii ce va veni e un băiat vesel şi plin de speranţă că totul în jur se va schimba. Buletinele meteo de la radio nu anunţaseră o mare ninsoare, iar adulţii morocănoşi încearcă să-i spulbere încrederea că va urma un spectacol al naturii. De la bunicul bărbos, la bărbatul cu pălărie sau doamna cu umbrelă, nimeni nu crede că va ninge cu adevărat, pretinzând că cei câţiva fulgi din faţa lor se vor topi de îndată.

snow_0002

snow_0003

snow_0004

screen-shot-2013-09-09-at-4-37-51-pm

Dar băiatul iese în stradă împreună cu câinele său, convins că va avea motiv de bucurie. Într-adevăr, speranţele nu-i sunt înşelate, căci se porneşte o ninsoare abundentă, probabil ca cea care cade acum în multe zone de la noi. Toată lumea se refugiază în case, rămânând pe străzi doar băiatul cu câinele şi câteva personaje ce au prins viaţă din cărţile aflate în librăria din centru. Ei rămân afară şi dansează, se învârt şi întâmpină cu bucurie zăpada şi schimbarea miraculoasă pe care o aduce în jur.

snow_0005

snow_0007

snow_0006

snow_0008

snow-is-for-kids

Ilustraţiile în acuarelă ale lui Uri Shulevitz fac tot deliciul acestei cărticele. Ilustratorul născut în Varşovia, crescut la Paris şi Israel şi mutat ulterior în S.U.A. desenează încă din copilărie şi indiferent de ocupaţiile pe care le-a avut, nu şi-a trădat niciodată pasiunea. A studiat la Institutul de artă din Tel Aiv şi mai apoi pictura la Brooklyn Museum of Art School şi a publicat prima sa carte ilustrată în 1963.

Pentru Snow a creat nişte imagini frumoase, chiar dacă unele personaje au înfăţişări destul de stranii. Întregul aspect al orăşelului pare desprins din trecut, cu clădiri legate între ele ce împrejmuiesc piaţa, iar norii grei şi gri de deasupra lui ne fac să ne imaginăm foarte bine atmosfera încărcată. Băiatul plin de veselie şi încredere în simţurile sale poartă haine pline de culoare, imaginea sa contrastând cu cea ştearsă a adulţilor. Uri se foloseşte de vestimentaţie pentru a prezenta în exterior ceea ce domină sufletul fiecăruia: bucuria pură a copilului şi blazarea adulţilor.

snow4011

snow_0009

snow4

snow_0010

Sper că această cărticică simpatică v-a făcut să vedeţi cu alţi ochi ninsoare şi că vi s-a făcut poftă să vă jucaţi în zăpadă, să simţiţi iarna cu suflet de copil.

Surse: themarlowebookshelf.blogspot.ro, turtleandrobot.wordpress.com,

rhapsodyinbooks.wordpress.com

Irina Dumitru

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *