Cartea e de multe ori piesa centrală a unei creaţii artistice, inspiraţie şi simbol. Indiferent dacă e vorba de pictură, sculptură, grafică, cărţile rămân o modalitate de a transmite mesaje, de a prezenta imagini pline de înţeles sau pur şi simplu imaginea unui obiect frumos şi atât de îndrăgit din viaţa noastră. Fie că le creează coperte sau ilustraţii deosebite, că le pictează, le sculptează sau fotografiază, artiştii găsesc mereu forme noi de a reprezenta o carte, forme pline de culoare, prospeţime şi semnificaţii.

Din seria artiştilor ale căror lucrări au legătură într-un fel sau altul cu cărţile, m-am gândit să v-o prezint astăzi pe  Véronique Didierlaurent, un artist plastic din sudul Franţei, mai exact din Pertuis. După ce timp de 12 ani a pictat mai ales tablouri inspirate de frumoasa regiune Provence, a descoperit într-o zi lutul şi aşa cum singură declară, a fost dragoste la prima vedere.Povestea asta a început în 2005 şi de atunci a explorat diferite tehnici în acest domeniu, lumea ceramicii acaparând-o complet. Astfel a luat naştere, printre altele, o serie de statuete extrem de simpatice numită Les liseuses. Aceste cititoare sunt nişte fete rotunjoare, drăgălaşe, cu coapse pline, senzuale, cufundate în lectură. Imaginea lor e plină de poezie, pământească şi relaxantă. Privindu-le cum citesc, absorbite, emoţionate, visătoare, înţelegem parcă mai bine fascinaţia cărţilor, frumuseţea şi expresivitatea acestui gest atât de natural cum e cititul.

Există şi câteva statuete din bronz, colorate şi cu aspect patinat, căci, din 2011, Véronique Didierlaurent s-a aventurat şi în sculptura realizată din acest material.

Şi pentru ca lucrurile să fie şi mai interesante, artista a completat această simpatică serie cu câteva opritoare pentru cărţi ce întruchipează nişte domnişoare desprinse parcă din anii ’30, cu pălăriile lor şic. Numai bune pentru a schimba imaginea poate un pic ştearsă a vreunui raft!

sursa: didierlaurentveronique.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *